måndag 14 december 2009
Blogglugn och introspektion
Allt är dock gott och önskar er alla så!
Allt gott!
söndag 6 december 2009
Life of Ahmed
Jag försökte ju i både sändning och eftersnacket få dem att göra skillnad på islamister och sekulära muslimer, men de vägrade. De valde att hellre att gå till personlig attack på mig för åsikter jag inte har.
Det är inte bara en värdelös debatteknik, det för inte samtalet framåt.
Varför tar man inte avstånd från islamister, utan anser sig ha någon sorts lojalitet med dem när en icke-muslim riktar kritik mot hoten och våldet som utförs i islams namn?
Jag förstår uppriktigt sagt inte varför vi inte kan föra ett kritiskt samtal om islam mellan muslimer och icke-muslimer. På samma sätt som jag tar avstånd från avarter i den kristna kulturen måste muslimer inse att de måste ta avstånd ifrån avarter inom den muslimska sfären.
Åter dyker frågan upp: När får vi se en muslimsk variant av “Life of Brian”, där muslimer likt Monty Python-gänget driver med Muhammeds liv?
lördag 5 december 2009
Ekonomisk - och arbetsmarknadsfrihet kontra (ungdoms-)arbetslöshet
Det verkar alltså finnas ett samband/_/ mellan såväl arbetsmarknadsfrihet som ekonomisk frihet och sysselsättningsgrad/_/ styltigt regelverk påverkar inte bara befintliga anställningar, utan minskar högst grundläggande även utbudet av arbetstillfällen.
fredag 4 december 2009
Min blogg spökar, utseendet åt skogen....
Irriterande.
torsdag 3 december 2009
Byråsverigerkratin överlever alliansregering
Svamlin o SAAB
Det känns självklart att vara där, sa Mona Sahlin innan hon åkte till Saab i Trollhättan. Onsdagens presskonferens var utsatt till klockan nio på morgonen. Allt var klart och upplagt för traditionell sahlinsk upprördhet. Fast så kom GM:s bildirektörer i Detroit fram till ett annat beslut än att lägga ner Saab omgående och Sahlin snuvades på sin stund som medkännande politiker.
Vad bilproducenterna skulle vinna på en statsminister Sahlin har jag svårt att se, men kaffeindustrin har anledning att se med tillförsikt på framtiden, givet Sahlins tilltro till fikamöten.
onsdag 2 december 2009
Svamlin, SAAB, vänster, skatt och hyckleri
SAAB kan vara räddat. För Mona Sahlin har äntligen anlänt i Trollhättan. Och hon har naturligtvis alla svar på hur biltillverkaren ska kunna ta sig ur krisen. Det är nationell samling, hjälpas åt tillsammans, långsiktig sammanslutning, 30 dagar och utnyttja dem till varje minut och sekund, och jag tror verkligen på SAAB.
Men nu jäklar är det nationell samling! Ett vinstår till ska vi väl kunna skrapa ihop åt dem? Kanske skulle det skynda på processen om vi alla drog till Trollhättan och satte oss i Saabs lokaler?
Fordonsanalytikern Matts Carlsson gissar att det kanske handlar om en handfull vinstår totalt sedan starten 1947. Enligt Carlssons uppgifter har enbart General Motors fått pumpa in 25 miljarder för att hålla Saab levande.
– Man kan fråga sig hur ett företag som i minst två decennier har förlorat pengar ändå överlever. Inget annat företag skulle från ägarhåll acceptera att gå med förlust så himla länge innan man lägger ner, säger Carlsson.
På onsdag klubbar riksdagen det fjärde steget i jobbskatteavdraget. Och oppositionen hatar det, oaktat att det ger en vanlig knegare med 22000 kronor i månaden en årlig skattesänkning på 2712 kronor – och skapar jobb.
I höstens budgetdebatt sade exempelvis Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesman/person, att "Varje miljard som ni har delat ut till era rika kompisar är 1 miljard mindre till jobb." Hon menade att "oförsvarliga skattesänkningar för redan rika" är "ett ineffektivt sätt att skapa jobb." För dyrt, sade hon. "Enligt era egna beräkningar kostar varje jobb 1 miljon kronor. Det finns bättre och effektivare åtgärder som ger två till tre gånger bättre utfall."
Så vad kostar då ett jobb med rödgrön politik? I ett telegram i Dagens Nyheter summeras ett aktuellt förslag. De rödgröna vill ta fem miljarder kronor av Vattenfalls vinster och skapa en fond.
"Vid en presskonferens på måndagsförmiddagen uppgav oppositionens partiledare att de tror att den nya riskkapitalfonden kan hjälpa till att skapa mellan 3.000 till 5.000 nya jobb på tre års sikt."
Få se nu. Fem miljarder för tre till fem tusen jobb. Det ger en kostnad på 1-1,7 miljoner kronor per arbetstillfälle. Låter knappast som "bättre och effektivare", eller?
att "medierna måste sluta krypa för ministrarna". Han menar att SVT och SR bara tio månader innan valet "ensidigt gynnar det ena av två regeringsalternativ" och att det ytterst finns "ett stort demokratiskt problem med detta". Bodström har verkligen på fötterna. Public service verkade ju aldrig gynna socialdemokratin när den var i regeringsställning. Eller?
Medborgarinflytande a la Sosse style
"Eftersom vi socialdemokrater inte vill ha någon sammanslagning känns det fel att låta Hammaröborna rösta om det."
Kommentar överflödig men läs gärna hela Ingerös inlägg.
Fack off
Vaxholms-/Lavalmålet
Gott beslut när "Fackförbunden Byggnads och Elektrikerna förlorade striden i Arbetsdomstolen i det så kallade Vaxholmsmålet. Domstolen anser med ledning av EU-domstolen i Luxemburg att den fackliga blockad som så småningom ledde till det lettiska byggföretaget Lavals konkurs var olaglig."
Dick Erixon säger:
Fackförbund kan inte kasta sig över mindre företag för att diktera villkor, och om företaget inte lyder sabotera för företaget på olika sätt — det som kallas blockad, men som i verkligheten bara är ett annat ord för organiserade trakasserier och mobbing.
Hans Engnell talar med bildspråk:
Johnny Munkhammar säger:
Ett lovande beslut för den fria rörligheten och för småföretag inte minst.
Johan Hedin konstaterar att:
2,7 miljoner är ett löjligt lågt skadestånd för fackets osmakliga (och olagliga) aktioner kring skolbygget i Vaxholm. Det är dock en viktig och välkommen markering att facket inte kan hålla på och bära sig åt hursomhelst.
Karl Malmqvist säger.
I mina öron låter skadeståndet väldigt lågt, särskilt med tanke på att två miljoner var för rättegångskostnader, men det viktigaste är att det tydligt slås fast att det var facket och vänstern som hade fel och vi andra som hade rätt.
Som bonus finns det nu 2,7 miljoner kronor mindre som facket kan pumpa in i sin politbyrå, den rödgröna Vänsterkartellen...
Vad gäller den rödgröna vänsterkartellen så låter vi Anders Edwardsson avsluta med att drämma till huvudet på spiken - "Låt sossarna betala!":
Det finns trots allt rättvisa i universum! Arbetsdomstolen beslutade nämligen i dag att Facket måste betala ett rejält skadestånd i det så kallade Lavalmålet (EXP 091202, SvD 091202, DN 091202). Men dess företrädare vägrar fortfarande inse att de betett sig fel. Och man tänker, låter det som, medlemmarna betala för att de själva strulade till det: "Arbetare i Sverige är förda bakom ljuset när de nu ska straffas med mångmiljonbelopp i skadestånd." Det finns dock en sak de kan göra för att undvika höjda medlemsavgifter - att inte ge sossarna det sedvanligt feta kontantstöd man brukar till nästa års valrörelse! Men det vore förstås att hoppas på för mycket. För Partiets väl går ju alltid före vanligt folks...Så över till LO.
LO
Fredrik Segerfeldt skriver att:
LO-förbundet Transport uppmanat en kristdemokrat att lämna sina förtroendeuppdrag i facket, eftersom han "arbetar för ett parti som driver en anti-facklig politik i regeringsställning."Och så säger de att Sverige har en väl fungerande demokrati. Jag upprepar: antingen gör sig LO partipolitiskt neutralt, eller så tar staten bort alla de privilegier facket har fått.
Mitt tillägg är LOrt!
Självständiga skolor och ekonomisk frihet
Det första inlägget/titeln "Självständiga skolor når bättre resultat" ges för handen av "En gedigen undersökning" som visar att "de skolor som fick större självständighet uppnådde bättre undervisningsresultat. Fler lärare anställdes, rörligheten i lärarkåren ökade och elevfrånvaron minskade. Andelen elever som fick godkänt ökade med tio procent. Högst hälften av förbättringen tros bero på att duktigare elever sökte sig till de omvandlade skolorna. Vinsten i ökad framtida lön uppskattades till över en miljon dollar för en årskull på en genomsnittlig skola."
I det andra inlägget "Kapitalism ger välstånd" sammanfattar Jacob i inledningen att "Både en enkel jämförelse av världens länder och i princip all forskning bekräftar det som få har förnekat sedan murens fall: Mer kapitalism gör länder rikare och minskar fattigdomen."
PR för Jacob Lundberg
Vill passa på att säga att ni som ännu inte uppmärksammat Jacobs blogg - gör det! Jag är säker på att vi kommer att få se mycket av honom vilket skall bli spännande att följa. Inte nog med att han har huvudet på skaft och uppvisar ett skarpt intellekt och kunskaper, han förmår också att på ett enkelt sätt förmedla det. Han är som Johan Norberg på det sättet och det är inte en dålig jämförelse. Jacob tvekar inte, vad jag förstått, att kasta sig in och över vad som. Han gör det bra. Kritiken mot honom för hans unga ålder faller dock platt, detta blev tydligen angreppet när han gav sig in i en debatt mellan Johan Norberg och Daniel Ankarloo avseende Marknadsmyter. Johan Norbergs kommentar säger en del:
Daniel angriper mig för bristande källkritik eftersom jag hänvisar till en så ung person som Jacob. Jag råder alla att läsa både Daniel och Jacob så får var och en själv bedöma vem som behärskar materian bäst och behandlar den mest moget.
Tummen upp för dig Jacob!
FPMLr - Folkpartist och marxist....?
Läs inlägget och länkarna vidare med behållning.
Kvinnan ifråga, Birgita Ohlsson hävdar enlig Dacke bland annat:
tvärtemot vetenskapen att vi är sociala varelser som formas av vårt samhälle. Precis samma åsikte hade dom i Sovjetunionen där dom trodde att kommunismen kunde omforma människor och att om man bara undervisade människor så skulle de kunna forma idealsamhället. Utvecklingen blev ju precis tvärtom som vi vet och man myntade till och med uttrycket Homo Sovjeticus för detta fenomen.
Torde locka till vidare läsning väl?
Den stora bosättarockupationsmakten bygger vidare
Israel börjar snart bygga drygt 5000 bostäder i östra Jerusalem, för stans arabiska invånare:
- 2000 lägenheter planeras i Tel Edasa (norra Jerusalem).
- 2500 i Aswahara.
- 500 i Dir Al-Amud och Al-Muntar. Dessa kvarter ligger i Bet Tsefafa, där man nyligen även invigde ett fint och påkostat sportcentrum.
- 172 lägenheter samt någon myndighetsbyggnad i Jebel Mukhaber.
- 72 i Tzur Bahker.
- 50 i Abu Tor.
tisdag 1 december 2009
Staten - Wikiquote
Citaten är från Wikiquote:
- "Staten är den stora illusion, i vilken alla tror sig kunna leva på andras bekostnad." ~ Frédéric Bastiat
- "Staten är det kallaste av alla monster. " ~ Friedrich Nietzsche
- "En stat utan möjlighet till förändring saknar möjlighet att bestå." ~ Edmund Burke
- "Varje stat är korrupt. Goda män får inte lyda lagarna alltför väl." ~ Ralph Waldo Emerson
- "Det största måttet på en stats framgång är utsträckningen i vilket den lämnar sina medborgare ifred." ~ Larry Flynt
- "Staten är vår betjänt, inte vår herre." ~ Thomas Jefferson
- "Den abstraktion, som vi benämner staten, är en hycklande, omoralisk och förljugen institution." ~ Vilhelm Moberg
- "Att ge pengar och makt till staten är som att ge whiskey och bilnycklar till tonårspojkar." ~ P.J. O'Rourke
- "När staten är rädd för människorna, är det frihet. När människorna är rädda för staten, är det tyranni." ~ Thomas Paine
- "Ju mer korrupt staten är, desto fler lagar." ~ Tacitus
- "Staten är inte förnuft. Staten är inte elegant. Den är kraft. Och precis som med eld, är det en farlig tjänare och en otäck härskare." ~ George Washington
- "Vad man har kunnat se i historien är att vad staten har gjort det är att den har gynnat de grupper som har kontrollerat den, och så är det fortfarande. Man ska inte inbilla sig att staten har förändrats bara för att det är en annan grupp som styr den." ~ Anders Borg
Bra sagt av Borg va? SAPs bästa finansminister som några kallar honom. ; )
Ha en skön December!
söndag 29 november 2009
Rik(SD)ag(S)val(SD)e(S)peration(S)r...... - 2
Först ut är Munkhammar som skriver om Sahlins sällskapsspel:
Sahlins sällskapsspel. Genom sitt utspel att bjuda in Centern och Folkpartiet till samregerande bidrar Mona Sahlin ytterligare till uppmärksamhet för Sverigedemokraterna. Diskussioner om vem som ska regera med vem får alltid stort utrymme i media. Det är förvisso bekvämt för den som har mycket lite att säga i sak.
Johan Eriksson skriver att Sahlin sätter sitt hopp till SD:
Det kvackas litet i ankdammen som är svensk inrikespolitik. Oppositionsledaren Mona Sahlin förefaller nervös, trots försprånget i opinionsmätningarna, och försöker dra nytta av Sverigedemokraterna för att slå upp en spricka i alliansen. Inviten till Centerpartiet och Folkpartiet är givetvis orimlig, och har turligt nog avfärdats av både Olofsson och Björklund. Men vad är det Sahlin vill åstadkomma? Genom sitt agerande ger hon ju Sverigedemokraterna den tyngd som de aldrig klarat av att ge sig själva.
Dick Erixon säger att Sahlins flirt är för att slippa V, att helt enkelt dumpa Ohly.
Inviten igår från Mona Sahlin till de borgerliga partierna C och FP om att bilda regering om SD blir vågmästare, kan också ses som ett sätt för Sahlin att slippa regera med V.
Ingerö som har för vana att granska S-bloggarna har återigen funnit något att skratta åt.
CG Carlsson kommenterar Mona Sahlins utspel om blocköverskridande regering. Som vi har väntat! Och kom ihåg: "Det vore värdefullt att läsa kommentarer från s-väljare. Inte borgare!"
Ingerös etiketter på inlägget är då förstås 'Sosserier' och 'Humor'. He he.
Några climategateinlägg
Först ut är ett inlägg av Per Velander på sin blogg Moderna Myter där han har ett clip som visar "några av de grövsta bitarna från olika e-mail". Per som är med hos Stockholms Initiativet - se sidan och deltag i uppopet - säger följande:
Frågan är hur våra politiker förhåller sig till detta? IPCC och dess rapporter har till del underminerats. Men det blir väl att stoppa huvudet i sanden och business as usual. Att det inte finns något vetenskapligt konsensus är uppenbart för de flesta. När ska Svt ta till sig det?
Dick Erixon skriver att det är den värsta forskarskandalen på årtionden:
Climategate rullar vidare, mest på internet. Mainstreammedierna censurerar eftersom man inte är opartiska, balanserade och seriösa i sin miljöbevakning, utan deltar aktivt i kampanjen som driver klimatuppvärmning och människans skuld till en sådan. Men så sakta börjar sprickorna i tystnadens mur att vidgas.
Dick Erixon skriver vidare att climategate kan stoppa miljölagar i USA men att det här hos oss, som ovan nämnt, ännu är förvånansvärt tyst i media:
Men när jag igår eftermiddag gjorde sökningar hos alla större nyhetsredaktioner, inklusive SVT, SR och TV4, så har de inte skrivit något om denna klimatforskarskandal (annat än Aftonbladet, som nämnts här i bloggen).
Det visar hur svårt kritik mot politiskt korrekta uppfattningar har att nå ut genom medierna. De fungerar som portvakter och är inte intresserade av kritik mot de apokalyptiska uppvärmingsteorierna.
Per Velander frågade om SvT ovan. Hans Egnell besökte SvT, cybermässigt alltså, för att göra ett test - Vilken klimattyp är du? - och inlägget är väl värt att läsas/ses. Får väl sorteras under avdelning tragikomiskt skulle jag tro.
SVT, ni vet den oberoende statstelevisionen, har ett finfint test på sin sajt där man kan svara på ett tiotal frågor och sedan snabbt få veta vilken klimattyp man är. Det låter väl skoj? Ett omdöme får man också./_/
Till skillnad från DN och Aftonbladet och i viss mån SvD har statstelevisionen helt struntat i att följa upp Climategate. Det var visserligen fullständigt väntat att SVT skulle välja att tiga ihjäl historien, men det skulle ha varit trevligt att bli överraskad. Sådant händer dock inte hos SVT.
Gör testet själv om du orkar.
Även Stefan Karlsson har kastat upp några länkar på sin blogg:
Ingemar Nordin, professor i vetenskapsteori vid Linköpings universitet har en bra genomgång av vad Climategate innebär.
Se även artikeln i The Daily Mail om klimatförändringar i ett historiskt perspektiv från Ian Plimer, professor i geologi vid University of Adelaide.
För fler inlägg om Climategate gå till Anders Edwardssons blogg för han är verkligen igång och bloggar om det!
Yttrandefrihet, religioner och minareter
Här är några av inläggen.
Sakine skriver om "Europa och religionen":
Det finns två tendenser i Europa; krympt yttrandefrihet till förmån för religioner, och krympt religionsfrihet för muslimer "om européerna själva får bestämma.
I Dick Erixons inlägg "Minareter i väst, men inga kyrkor i Saudi-Arabien" står att läsa om en intervju med en Imam:
Imamen, verksam i väst, kräver minareter här, men försvarar inte rätten att bygga kyrkor i Saudiarabien. Samtidigt hotar imamen med att al-Qaida kan intressera sig för Schweiz om landet röstar emot minareter.
Hos Every Kinda People finns två inlägg. Ett om 'minareterna i Schweiz' och ett om 'yttrandefrihet i England'.
I det första står bland annat följande starka ord:
Så snart arabiska oljepengar är inblandade finns det anledning att misstänka att det blir en wahabisk indoktrineringsanstalt för kvinnoförtryck och helig terror.
I det andra står att: "Ett kristet par i England riskerar att förlora sin affärsverksamhet efter att ha åtalats för att debattera islam med en muslimsk gäst" varefter "en muslimsk kvinna klagade på att hon blivit kränkt. Diskussionen på hotellet handlade om huruvida Jesus var Guds son, eller bara en liten profet i islam." Paret blev arresterade.
Jacob Lundberg skriver att "Schweiz visar att majoritetstyret måste begränsas":
Bara för att 57 procent har röstat för att inskränka den privata äganderätten betyder det inte att det är rätt. Förhoppningsvis kan den här folkomröstningen leda till en förnyad demokratidebatt i Sverige som gör att vi får en författningsdomstol som kan garantera individens rättigheter mot övergrepp från majoriteten.
fredag 27 november 2009
Bard/Liberati om Vattenfall
Staten kan inte både vara myndighet för och ägare i ett konkurrensutsatt bolag. Det enda rimliga är att Vattenfall drivs efter strikt affärsmässiga principer, skriver Matts Ekman - tidigare vice vd och finansdirektör på Vattenfall - i Svenska Dagbladet idag!
Liberati kan bara hålla med! Varför går Alliansregeringen så försiktigt fram? Vem är man rädd för? Staten ska överhuvudtaget inte driva företag inom konkurrensutsatta branscher. Privatisera mera!
Ingemar Nordin om "climategate"
"Därmed har inte bara världens klimatpolitik utan hela klimatforskningen korrumperats av existensen av det politiskt skapade organet IPCC. Utan dess existens så hade aldrig en sådan här grupp - med sitt patetiska konspirerande, med sitt manipulerade av data och med sitt alarmistiska budskap - haft en chans att slå sig fram i den vetenskapliga världen."
HAX om tillväxt
Sverige har problem med tillväxten. I och för sig mindre problem än många andra länder, så här i finanskrisens spår. Men ändå.
Tillväxt är ett luddigt begrepp för många. Det kanske vore enklare att tala om välstånd. För orden hänger nära samman. Om vi vill få det bättre, då krävs tillväxt. Och att få det bättre handlar inte bara om privat konsumtion. Det är i slutändan detta som kommer att avgöra hur mycket vi kan satsa på sjukvård, utbildning, järnvägar, bredbandsutbyggnad och allt annat som folk tycker är viktigt.
Tillväxt i kombination med utveckling gör också våra liv bättre. Under de senaste 50 åren har till exempel hushållsarbetet närmast revolutionerats med kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare, microvågsugnar och annat som inte bara introducerats och utvecklats - utan som även blivit ekonomiskt tillgängliga för allt fler. Det hushållsarbete som vi i dag kan uträtta på ledig tid på kvällar och helger motsvarade minst ett halvtidsarbete vid tiden efter andra världskriget. Detta för att nu bara ta ett exempel.
Samtidigt som tillväxten, totalt sett, är svajig - så får hushållen det bättre. I genomsnitt har folk fått 6,6 procent mer i plånboken jämfört med motsvarande period för ett år sedan (SCB). Det är den goda nyheten, både för alla svenkar och för landet som sådant. Det antyder att hjulen kommer att fortsätta snurra.
Nu återstår bara att se om världen är på väg ut ur krisen på riktigt - eller om det blir en dubbeldipp. En sådan kan utlösas när alla stimulanspengar som politikerna i många länder har vräkt ut skall betalas. För det kommer att svida.
Sakine om Liberal feminism
När jag har skrivit om feminism på sistone har motfrågan varit "vad är då liberal feminism?".
Själv gillar jag varken Wikipedias eller jamstalldhet.nets definition helt och hållet. Så här skulle jag sammanfatta den liberala feminismen:
Den är likhetsfeministisk, eller menar åtminstone att det "biologiska könet" kvittar - inte minst utifrån politikens perspektiv. Feminismen som sådan erkänner könsroller, likhetsfeminismen till skillnad mot särartsfeminismen ser de skarpa rollerna som problem. Den liberala feminismen strävar efter individualisering, medan den kollektivistiska vänsterfeminismen fastnar i könskrig och kvoteringsiver.
Alltså: en liberal feminist bekymrar sig över könsdiskriminerande lagar och överdrivna - skapade - könsroller. Men han/hon/hen ogillar vänsterlösningar.
Det finns förstås olika debattörer och politiker som definierar sig som liberala feminister. För egen del tycker jag bland annat följande:
Kvotering är inte bara diskriminering utan direkt förolämpande mot den grupp som anses behöva "hjälp". Behåll fåll fokus på kompetens. Kvotering i privat sektor bryter dessutom mot äganderätten.
Klart kvinnor ska ha samma klädregler i offentliga badhus. "Bara Bröst"-nätverket driver en viktig fråga - men får inget stöd från DO.
Sexköpslagen ska bort, inte exporteras.
Föräldraförsäkringen bör vara individualiserad, vårdnadsbidraget slopas.
Vänsterfeminismen moraliserar över egoism och i synnerhet ekonomisk egoism. Det är synd, om det är någon grupp som behöver överge altruismen så är det just kvinnor.
Hindrande klädsel på skolbarn ska vara förbjudet. Skolan ska motverka, inte uppmuntra, könsroller.
Tack för de orden Sakine!
Rik(SD)ag(S)val(SD)e(S)peration(S)räd(S)lopopuli(S)m
Mona Svamlins populismande fortskrider nu till inbjuda Fp och C att hänga på de rödgröna. Har mycket svårt att se de partierna skulle göra det, ärligt talat. Skulle exempelvis Maud vilja beblanda sig med dem som kritisterat henne så hårt för att inte förslösat skattepengar på exempelvis SAAB samt det drev som drivs mot henne för Vattenfall nu, när de rödgröna ju tävlar om hur mycket skatten skall höjas och tre SAPister blivit prickade för sin misskötsel av just Vattenfall. M och KD är ju inte välkomna och när så också C, med Maudan i spetsen, står längre till höger än dem i många frågor blir ju saken än mer orealistisk. Inte minst med tanken på att där också finns en kommunist med i sällskapet som, om han, den dårfinken, fick bestämma skulle anställa alla arbetslösa i den offentliga sektorn.
Den rödgröna samlingen är nog en sak i sig att det går dåligt för SAP och kan vara den direkta orsaken till SAPister flyr till SD. Den makt hon då eftersträvar - som är rätt komisk att föreställa sig henne ha med tanken på de förtroendesiffror hon har - kan alltså just därför slippra ur henne ur händerna. Förtroendesiffrorna är nog hemska i sig för henne men givetvis är hon rädd för att valet - Sahlin vare tack för mycket - blir ett katastrofval för SAP, något att läga till Tobleronemeriterna kan vi ju anta. Inte skojigt att gå till historien med en sådan portfolio.
Jag tycker att det vore en bra grej om Allianspartierna ställer sig upp och säger nej till denna invit. Skutan Sverige seglar ju nu åt rätt håll så är ju dumt överge den för en bunt snedseglare.
Nej, Sahlin har länge försökt dumpa SD i Alliansens knä och detta är ännu ett sådant såväl taktiskt som desperat tilltag som ett uttryck för rädlsa. Det hela innehåller alltså många element:
Dick Erixon säger Sahlin är desperat, han "ser Mona Sahlins utspel som ett tecken på desperation. Hon ser bara en möjlighet att komma till makten: slå sönder Alliansen.":
Ingen blir gladare än Mona Sahlin om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Hon och S-strategerna vill nämligen använd SD för att slå sönder det största hotet mot ett långvarigt socialdemokratiskt regeringsinnehav — Alliansen. Skoningslöst utnyttjar S nu de höga siffrorna för SD
Johan Ingerö säger att det handlar om taktik där recepter lyder "Splittra alliansen, släpp fram Mona Sahlin som statsminister och Vänsterpartiet som regeringsparti.":
Mona Sahlin är fullt och fast beredd att ge detta lilla parti [SD alltså. min anm.] en huvudroll i valrörelsen. Hon har inga betänkligheter mot att hjälpa dem upp mot tio procent om det innnebär att hon får bli statsminister.
Malin Nävelsjö på Liberati säger att "Räddast av alla är Mona Sahlin":
Alla är rädda för Sverigedemokraterna – vilken njutning det måste vara för Jimmie Åkesson när han på fem minuter snabbsurf över nyhetssajterna kan se hur hans främlingsfientliga lilla parti plötsligt blivit det största hotet mot demokrati och regeringsstabilitet i Svea Rike.
Och vad gäller att stå upp och säga nej till Svamlins desperationstaktiktsrädsloinvit träffar Anders Edwardsson huvudet på spiken där:
Jag kan dock med stor säkerhet säga att dessa inte är ett dugg trakterade att lämna den nuvarande alliansen och sätta sig i samma båt som det rödgröna triumviratet. Det skulle nämligen vara det samma som partipolitiskt självmord (eftersom vi borgare inte uppskattar regerande med kommunister och gröna khmerer).
En gemensam vallista som Anders föreslår vet jag inte vad att säga om så de orden låter jag stå oemotsagt:
De borgerliga har därför nu - även om tiden börjar bli extremt knapp - en fantastisk möjlighet att bryta detta potentiella dödläge. Och det är att lägga prestigen, traditionerna och partiegoismen åt sidan och ingå en formell valallians som går till val på gemensamma listor.
Även om det så klart:
Förutom att eliminera risken att C eller KD ramlar ur skulle detta nämligen visa väljarna att man sätter nationens bästa före de egna partiernas och erbjuder ett unikt, helt solitt alternativ till vänsteröran.
Till sist - äras den som äras bör! Matthias Svensson på Neo säger "Ni vet var ni läste det först":
Denna valnattsmardröm var temat för förra årets sista Neo, nr 6 – 2008. Där skissade vi på tre koalitionsscenarier, diskuterade med forskare och politiker hur problemet skulle kunna hanteras och så tog Svend Dahl en rejäl titt på vad sverigedemokraterna är för parti i artikeln Se till höger, där går ett vänsterparti.Fortfarande ett gott underlag för en obehaglig diskussion.
Iran tar fredspris
I inlägg hos Dick Erixon finner jag nu att denna cancerregim på världskroppen också lagt beslag på det Nobelpris som tilldelats den första muslimska kvinnan. Dick säger mycket riktigt att
Attacken mot själva sinnebilden för fred och samexistens visar vad den här regimen går för.
Det finns en sida - Stop Ahminedejad - som jag rekommenderar ett besök till.
onsdag 25 november 2009
Mera (S)aab
Först ut inlägget "Popcorneffekt på S-info" att "De senaste turerna runt SAAB har som väntat fått hela S-info att skutta värre än Bugs Bunny och skjuta vildare än Elmer Fudd."
Sedan inlägget "Nationell svamling" om Sahlins nya tafatta och innehållslösa orerande, hon har åter "gett sig in i SAAB-debatten. Det får sägas vara rätt modigt med tanke på hur det gick förra gången. För den som trodde något annat; Sahlin tillför inget nytt i sak".
Jag låter även Dick Erixon komma till tals med orden:
"Det är naturligtvis tråkigt att Saab inte kan sälja bilar, men om det är så ska staten absolut inte gå in och hålla företaget under armarna med skattebetalarnas pengar. Då är läge för att andra företag utveckas och tar tillvara det kunnande och erfarenheter inom verkstadsindustri som finns i Trollhättan."
Detta är naturligt och det enda rätta. Detta är vad som kallas kreativ förstörelse. Alltså, om ett bolag inte fungerar är det enda rätta att ta ut pengarna därifrån och investera dem någon annanstans med framtid - det är en förbättring! Kreativ förstörelse handlar i korthet om en ständigt pågående positiv förändring inifrån i den ekonomiska strukturen, det gamla förstörs för att hela tiden ge plats åt något nytt och bättre. Detta är vad hela vårat välstånd vilar på.
”Detta är kapitalismens hemlighet, det är detta som är orsaken till dess oöverträffade förmåga att skapa välstånd, och det är detta som gör den så avskydd.”
(Johan Norberg - "När människan skapade världen")
Fader förlåt dem, Sahlin och co, ty de vet inte vad det gör! ; )
Climategate
Fräck är jag och kopierar in följande från inlägg i Anders Edwardssons blogg:
Här är två bra länkar för den som vill veta mer om det senaste i Climategate:
http://omniclimate.wordpress.com/2009/11/24/willis-vs-the-cru-a-history-of-foi-evasion/#more-1581
http://www.cbsnews.com/blogs/2009/11/24/taking_liberties/entry5761180.shtml
Tillägg: Och här två till...
http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100017393/climategate-the-final-nail-in-the-coffin-of-anthropogenic-global-warming/
http://www.washingtontimes.com/news/2009/nov/24/hiding-evidence-of-global-cooling/
Måtte fan ögon och öron också öppnas på de politiker vilka vilja ödsla våra skattepengar på detta nonsens.
När det till sist står klart att allt detta nonsens just var/är nonsens - kan man då stämma de som klubbar igenom diverse miljardbeloppsförslag? Nå, annars kan man göra de där rörelserna vilka hänga på hysterin och kasta sten och brandbomber någonstans. Fast dessa bränder spär väl på klimat.... nej, det var ju nonsens!
The Specific Value of Money...
As far as a good used as money is valued and appraised on account of the services it renders for nonmonetary purposes, no problems are raised which would require special treatment. The task of the theory of money consists merely in dealing with that component in the valuation of money which is conditioned by its function as a medium of exchange.
Salman Rushdies Fatwakompis?
Lite smått och gott - 3. SAP och Mp.
Ingerös kristallkula fungerar
Johan Ingerö - "Wetterstrand - Sahins farligaste fiende?"
"Men verkligt intressant är att den trend jag tidigare flaggat för, att Miljöpartiet på allvar börjar äta S-väljare, nu är helt och hållet etablerad. Miljöpartiet ligger på över tio procent medan Socialdemokraterna får under trettio. Det är smått sensationellt."
Nytt tillägg till partinamn - Miljöpartiet socialisterna
Dick Erixon - "Miljöpartiet socialisterna"
"I Stockholm brukar Socialdemokrater, i likhet med stadens invånare, vara mer liberala än i övriga landet. Men med MP är det tvärtom, de är mest vänster i stan.Det är något som socialliberaler verkligen borde tänka över, innan de ger bort sina liberala röster till planekonomiska aktivister."
Fredrick Federley - "Mp - Socialisterna"
"......där de redovisar Miljöpartets socialistiska landstingspolitik. Tror den debatten kan vara över nu om i fall liberaler ska rösta på Mp. Gör man det får man mer regleringar, mer landsting, mindre valfrihet och mindre företagande.
Vi kan göra listan hur lång som helst på förslag där Mp är ute o svassar i vassen. Längtan efter en flirt verkar vara viktigare än vad man faktiskt får för rösten hos vissa"
Socialisationsprocess i vardande....
"MP vill t ex återföra S:t Görans sjukhus i Stockholm till landstingets regi. (Om det ska ske genom konfiskering eller expropriering är väl ännu oklart.)
Tydligen är den politiska styrningen av vården viktigare än patienternas väl."
Tillväxt gör dig lycklig
Tillväxt gör dig lycklig.
Jag tar mig friheten och citerar hela inlägget:
När lyckoforskning kommer på tal hävdas det ofta att vi inte blir rikare av ekonomisk tillväxt. Det argument som oftast används för detta påstående är observationen att USA inte tycks ha blivit mycket lyckligare under efterkrigstiden trots stora ekonomiska framsteg.Tillväxt gör dig lycklig!
Resonemanget går så här:1946 var amerikanernas genomsnittliga uppgivna lycka 2,29 på en tregradig skala.
Under perioden 1946–2008 hände följande:2008 var amerikanernas genomsnittliga lycka 2,38 på en tregradig skala.
- USA:s BNP per capita steg med 245 procent.
Slutsats: Ekonomisk tillväxt är inte eftersträvansvärt.
Problemet för dem som uttrycker ovanstående är att man lika gärna kan resonera så här:
1946 var amerikanernas genomsnittliga lycka 2,29 på en tregradig skala.
Under perioden 1946–2008 hände följande:
2008 var amerikanernas genomsnittliga lycka 2,38 på en tregradig skala.
- - Medellivslängden steg med 12 år till 78 år.
- - Genomsnittliga antalet år i utbildning steg från 9 år till 13 år.
- - Svarta fick samma rättigheter som vita.
- - Fri abort infördes.
- - Sodomi avkriminaliserades.
- - USA satte en människa på månen.
- - Fermats stora sats bevisades.
- - DNA upptäcktes och det mänskliga genomet kartlades.
- - Television, mobiltelefoni och internet blev var mans egendom.
- - Ray Charles, Little Richard, Elvis Presley och Michael Jackson utförde sina livsverk.
- - Brottsligheten gick upp fram till 1980-talet och har sedan dess minskat kraftigt.
- - Hotet från Sovjetunionen försvann.
Slutsats: Bättre hälsa och utbildning, kvinnors och minoriteters rättigheter, tekniska, kulturella och vetenskapliga framsteg, fred och minskad brottslighet är inte eftersträvansvärt.
Detta resonemang är naturligtvis helt absurt och visar att man måste ta dessa undersökningar med en nypa salt. Uppenbarligen har amerikanerna ändrat sin uppfattning om vad som är lycka under tidsperioden – höjt ribban, helt enkelt.
Samtidigt har undersökningar av lyckan i världens länder i dag visat ett tydligt samband mellan lycka och BNP per capita. Här verkar utfallet mer rimligt och siffrorna är mer användbara.
Vad småföretagarna själva har att säga om saken
Med tanke på att det rejält vänstervridna SAP nu börjat orera om småföretagarna är det intressant att se vad företagarna själva tycker.
Enligt e24 framkommer följande:
Irritationstoppen
1. Arbetsmarknadsregler
2. Moms
3. Arbetsgivareavgifter
4. Skatteregler
5. Sjukförsäkring och sjuklöneansvar
6. Redovisning och bokslut
7. Revisionsfrågor
8. Uppgiftslämnande till myndigheter
9. ROT-regelverket
10. Miljöregler
Ja, när småföretagarna själva får föra sin talan framkommer att "Lagen om anställningsskydd, kollektivavtalsfrågor och semesterregler" uppenbart "är det mest irriterande inslaget i företagandet."
Så, månne då - för att värna småföretagandet - SAP då önska riva upp LAS, kollektivavtalsfrågor och semsterregler? Nej, skulle inte tror det. Skulle heller inte tro att SAP tror på detta, som det storebror-pappa-staten-parti som man nog ännu anser sig vara så vet de nog trots allt bäst. Skulle jag tro....
Småföretagarna själva tror dock intet. De vet.
Dick Erixon har följande att säga:
Alla storföretag har börjat som små. Det är ur ett livskraftigt näringsliv med många små bolag som framtidens stora företag kan växa fram. Så, vad är de största hindren för dessa företag, som numera också socialdemokrater och miljöpartister säger sig vilja värna?
Ja, som sagt det småföretagen vet tror inte de rödgröna.
Hela rapporten - "Småföretagens regelbörda och Irritationstoppen 2009" - finner du här.
Demokratins brister och marknaden - 2
tisdag 24 november 2009
Vulgär diskrepans
(A) Det finns dem vilka, om än på en glidande skala, är antikapitalister/globaliseringskritiker.
(B) Det finns dem, vilka, om än också här på en glidande skala, är feminister.
(A+B) Många vilka äro (A) äro också (B). I detta inlägg avses just dessa.
Vad de säger
Dessa menar att kapitalismen och globaliseringen, något förenklat här sagt, är orättvis. Ungefär att ’rika blir rikare’ och ’fattiga blir fattiga’.
Dessa menar att män har makt över kvinnor på alla nivåer. Vare sig det är medvetet eller mer strukturellt dolt så finns patriarkatet där.
Vad verkligheten visar
Fakta ger dock för handen att globaliseringen av kapitalismen gör världen blir rikare i sig samt att just de fattiga blir rikare, individer blir rikare och länder lyfts ur elände. Dessutom så ser vi hur globaliseringen går hand i hand med demokrati. Det är lätt att se att den befängda nollsummetanken ligger där och spökar, vilket motsäger sig självt då rikedomen i sig ökar. Vore det ett nollsummespel skulle all rikedom finnas där, på förhand givet. Dock, från början fanns inget utan det skapades sedan. Ökad rikedom för alla är alltså mer rättivst än en jämnt fördelad fattigdom.
Vad ger då fakta för handen vad gäller jämställdhet och kvinnoförtryck? Är skillnaden större eller mindre i den fria världen, alltså i de liberala demokratierna eller annorstädes? Mönstret är detsamma här som ovan.
Vad de därför bär med sig
Antikapitalism/-globalisering/Feministerna bär med sig/inom sig ett krypande inför och löpande med totalitarismen.
Hur det kan ta sig uttryck
* En diktators godtyckliga styre kastas över ända och möter sitt "rättmätiga" öde i galgen och en gryende demokrati kan börja spira i landskap av totalitarism.
Befrielsen anklagas för brott mot folkrätten! Rätten för en galen despot att fritt döda, lemlästa och förtycka sin egen befolkning.
* En mur som hindrat folk från att fly förtryck faller.
Känslor av besvikelse, beklagan och oro infinner sig. Den ”antifascistiska vallen rämnat”! Nu fick folk annat att oroa sig över, istället för besök av Stasi kom oron att handla om bolån!
* En ny stjärna på det totalitära baneret drar ner ett land i ett svart hål.
Man blundar för verkligen och sätter sin tro till att denne man - Hugo - är socialismens hopp. Nu kanske det äntligen fungerar.
* Ett land som under år, efter utrymning av ett påstått ockuperat område, får som tack uppleva ett bombardemang av tusentals raketer ämnade att urskiljningslöst döda civila, tröttnar och ger svar på tal genom att ingripa mot dem vilka dessa terrordåd uträtta.
Man bespottar den som slår tillbaka. Man väljer att anklaga dem för medvetet dödande av civila när i själva verket de medvetet föll offer p.g.a. dem vilka hålla dem i sitt grepp. Civila - kvinnor och barn - dödades för att de hölls som mänskliga sköldar och för att de inte fick lämna bostadsområden vari terrorvapenramperna stod uppställda. Civila kunde ha skonats. Inför angrepp - vilka många avbröts just för man upptäckte det fanns civila - meddelade man de civila, och styrande, om förestående attacker via radio och flygblad. Det var dock dem som vill ingripa för att försvara sig mot angrepp som blev utmålade som ondskefulla, och det var under de totalitära angriparnas flaggor och bandroller man vistades vid demonstrationer mot dem som ingen annan väg fann än att besvara den eld som uppå dem hade kastats.
Dessutom....
* Förhållningssätt har varit, och är, till det forna Sovjet och dess satelliter, Pol Pots vidrigheter och ännu existerande anomalier i mänsklighetens historia såsom Nord Korea, Kuba och nu även Venezuela en smutsig byk att tvätta.
Man kan vägra erkänna det varit frågan om någon ockupation (”Det var några ryssar som gick in där…..” f.d. statsminister). Man kan vurma för eller berömma dessa stater (f.d. statsministers hyllningstal till Kuba medan partimedlemmar i det landets motsvarighet till hans parti satt fängslade). Man kan vara en Pol Pot-anhängare (f.d. talman i riksdagen). Man kan rycka på axlarna över att man varit utländsk spion åt totalitär makt (känd författare). Man kan beundra personer som Stalin (känd skådespelare) och man försvara än det ena, än det andra som en nödvändighet (son, tillika bastard, till svenska nobelpristagare) och få beröm för det (krönikör i dagstidning). Man kan, stolt, kalla sig kommunist (partiledare). Man kan. Ja, man kan, det kan man.
För mer om vansinnet, mycket mer och betydligt mer utförligt, rekommenderar jag Per Ahlmarks böcker.
Så till hur feminismen kan ta sig uttryck här hemma....
* Jag tar nu ut svängarna rejält. Vi ser sådant som barnkidnappning undan falskt anklagade män, påstådda ritualmord, krav på kvoteringar där kön och inte kompetens skall vara avgörande, krav på regler för vårdnad om barn ty staten/samhället, inte individerna i familjerna själva skall få bestämma etc etc etc.
.....samtidigt som.....
.......kvinnors frihet sätts åt sidan i länder av totalitarism vilka de ju krypa inför eller löpa med.
Diskrepans
Går det att få ihop att
vara för fred, demokrati, fri- och rättigheter
och samtidigt
direkt eller indirekt ger sitt stöd för det som innebär eller leder till dess raka motsats?
Kan man samtidigt stå upp för jämlikhet när man klappar händer för regimer och rörelser vari kvinnoförtryck inte ses som förtryck utan som en naturlig underordning?
Kan man samtidigt vara för människors fri- och rättigheter och anklaga dem vilka befria människor ifrån förtryck och förföljelse?
Kan man säga sig vara för människors välfärd och välgång när man anklagar just det som är själva förutsättningen för att något över huvud kan skapas?
Kan man......
Vulgär diskrepans
Kan man leva med en sådan vulgär diskrepans i sitt inre?
Utan att reflektera, utan att börja tvivla eller ifrågasätta?
Utan att gå sönder....?
Utan att...... Jag får inte ihop det.
Vad är det för en människa som fixar något dylikt.....?
måndag 23 november 2009
Smått och gott - 2
The end of the world as we know it, men om Kabas undergång veta vi intet
Världen går under 2012 men ve dig om du har föreställningar om muslimska helgedomer förstörs. Jo, det är inte bara en svart-vit streckgubbe föreställande Muhammed som verkar reta upp de fundamentalistiska orakade ledarna vilka nog också skulle komma med fatwa för mindre saker än så. Tyvärr ges det efter och tvärtemot alltså vad Fredrik Segerfeldt säger - "Vik inte en tum!". Håller med Fredriks ord - "Prästjävlarna ska inte få inskränka vår frihet." Nej, och inte några andra jävlar heller för den delen!
Hegel and the end of people as we once knew them
Ja, andra jävlar och dess önskan att inskränka vår frihet får mig att tänka på Karl Marx och hans dilerium. Men ingen Marx utan Hegel inte. Nix pix. Och Hegel var ju..... ja, inte som alla andra. Minns många lärare på universitetet som sade sig ha försökt sig på denne snubbe på orginalspråk och/eller orginaltexter men gav upp. Marx gav dock inte upp, han var en av Hegels anhängare. Kanske förklarar en del? Henrik Sundholm säger i sin blogg att Schopenhauer, enligt Karl Popper, sagt följande om Hegel:
Om du någonsin skulle vilja kväva begåvningen hos en ung man och vilja förlama hans intellekt för alla slags tankar överhuvudtaget, så är det bästa rådet att ge honom Hegel att läsa. Ty dessa monstruösa anhopningar av ord som utsläcker och motsäger varandra driver sinnet att plåga sig självt… På det viset förstörs all förmåga till tänkande så fullständigt att ynglingen slutligen uppfattar tomt och ihåligt prat som verkligt tänkande.
Henrik själv är denna gången "fullständigt enig med vår gamle pessimist."
The end of LAS as we want it?
Av den marxistiska irrläran hava mycken bråte uppstått. LAS är en sådan sak vill jag påstå, där proletariatets sammanslutning gått upp till kamp för att skapa bromsklossar i arbetsmarknaden. Lagen om Ansvarslös Socialism? Nå, för anhängarna av den marxistiska idétraditionen är ju allt annat än dess idétradition inte bara resultat av borgerlig propaganda eller falskt medvetande utan också rena rama vilda västern där stackars vanliga arma människor sugs ut och utnyttjas av ondskefulla lismande kaptalister. Att det inte är frågan om någon vilda västern eller utsugning tror jag att, till slut/äntiligen, folk börjat inse. Bättre sent än aldrig. Billy the Munkhammar säger följande om saken:
När man ifrågasätter hur dagens arbetsmarknad fungerar får man ofta motfrågan vad som är alternativet. De flesta verkar utgå från att alternativet till dagens lagar är laglöshet. Så är det självklart inte.
Mer om detta utvecklar Munkhammar tillsammans med Elisabeth Thand-Ringqvist och säger inledningsvis i den artikeln följande:
På arbetsmarknaden är LAS, Lagen om anställningsskydd, av stor betydelse. Tyvärr bidrar den i dagens utformning till att hålla unga och invandrare utanför, och den försvårar för småföretag att växa. Allvarligt är också att de strikta anställningslagarna gör att vi specialiserar oss på stabila branscher, vilket kan ha bidragit till att vi drabbades så hårt av denna konjunkturnedgång.
Läs mer!
The end of Obamas era and not just his telepromter
Ja, för Obama går det dåligt i dagarna. Jänkarna var nog inte redo för socialism trots allt. Marx unkna skägg luktar illa. Ja, det är inte bara tekniken i hans kök som inte fungerar. Hans politik verkar också ha nått vägs ände, bland annat finner jag hos Anders Edwardsson att:
Stödet för en sjukförsäkringsreform i USA störtdök efter att Demokraterna häromdagen lyckades få igenom ett beslut om att förslaget nu skall diskuteras i senaten. Andelen amerikaner som stödjer förslaget gick från 47 till 38 % och hela 56 % motsätter sig nu reformen. Undrar hur svensk media skall ta detta? ;-)
Snipp, snapp, snut så var inlägget slut!