söndag 20 september 2009

Arbetslinje och konstnärer

Följande inlägg är bloggat av Ingerö:

Mandatperiodens slutsträcka: arbetslinjen hann ikapp konstnärerna

Jag och andra har under den här mandatperioden efterlyst de där små men symboliskt viktiga reformerna som på ett eller annat vis signalerar borgerlig regering. Att, som regeringen nu gör, avskaffa det särskilda socialbidrag som försörjt mången kulturkofta/politisk aktivist under de gångna trettio åren är en sådan reform.

Denna ordning stadgade att vissa enligt staten särskilt viktiga kulturarbetare kunde hävda sin rätt till andra människors pengar i kraft av sig själva. Deras ID-kort fungerade även som kreditkort, garanterade av oss andra. Bland de som kunnat försörja sig på detta vis, parallellt med att de utövat sin "samhällskritik" mot den gräsliga kapitalismen, märks extremister som diktatur- och folkmordsapologeten Jan Myrdal och antisemiten Lars Hillersberg. Inte heller kommunisten Maj Wechelsmann har hållit sig för god för att leva på arbetande människor pengar.

Möjligen rymmer just detta bidrag en del av förklaringen till det von oben-förakt som ofta märks från kulturvänstern. Det är ju svårt att respektera företagande och lönearbete om man själv inte behöver ägna sig åt det.

Men snart är det alltså slut med kulturparasiterandet. Adelns privilegier avskaffades från den första juli 2003. Kulturfeodalismen överlevde ända till första januari 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar