torsdag 10 september 2009

Skatt. Mina eller statens pengar och vem får betala?

Två inlägg om den sahlinska populismen i frågan om skatter. Dels ett inlägg av Hans Engnell och dels ett inlägg i Corren (Tack Svansbo för länken!).

Hans bloggar om att skattehöjningarna de facto kommer att drabba låg och medelinkomsttagarna:

"Socialdemokraterna vill höja skatterna för att "säkra jobb och välfärd". Udden riktas mot de välbeställda, men vem är det egentligen som kommer att få betala?

Den universella välfärdsmodellen kräver ett högt skatteuttag. Av alla. Det räcker inte att endast beskatta miljonärer hårt, särskilt inte i Sverige. Det är den stora lönearbetande låg- och medelinkomsttagaren som bär upp den offentliga sektorn. När Socialdemokraterna säger att de vill höja skatterna för att satsa på jobben och välfärden under nästa mandatperiod, är det därför låg- och medelinkomsttagare som bör dra öronen åt sig. Det är de som kommer att få betala."

Förstås förnekar di röda detta.

I Corren står bland annat följande att läsa som bekräftar ovanstående:

"De tre ändringarna skulle inte ens ge 10 miljarder om året, men Sahlin och Östros låtsas som om dessa skattehöjningar ska kompensera jobbskatteavdragens 65 miljarder. Det är buffel och båg. S-topparna surfar på folklig avundsjuka när de med fluffig retorik antyder att Sverige skulle vara ett land av mjölk och honung, om bara "de allra rikaste" beskattades hårdare.


"Vanligt folk", som tjänar 18 000 eller 24 000 i månaden, ska dra öronen åt sig när Sahlin och Östros skriver om "kärva men ärliga besked" och "tuffa prioriteringar". Eftersom det inte finns särskilt många miljoninkomsttagare i Sverige är det sannolikt undersköterskor och industriarbetare som får höjd skatt när Östros har räknat färdigt."

Länktips - räkna ut ditt jobbskatteavdrag, snabb och enkelt. Klicka här.

Ja, och vems är då pengarna? Mina och dina eller statens? Det fattar väl vem som helst. Eller inte..... Hans konstaterar fakta:

"Det finns en tydlig retorisk skillnad mellan Alliansen och oppositionen när det gäller skatterna. Medan Alliansen talar om att ge tillbaka till medborgarna, talar den rödgröna oppositionen om skattepengarna som om de tillhörde politikerna, som om Mona, Lars och Peter/Maria över huvud taget inte var medvetna om att det faktiskt är arbetande människor som betalar in de där pengarna innan de kan fördelas. Denna nonchalanta syn på människors hårda arbete bör vi hålla i minnet."

Tjuvar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar