tisdag 15 september 2009

Kapitalismen står stark

"Därför dog inte kapitalismen" är titeln på inlägg av Mattias Svensson på NEO. Den s.k. krisen är bara en pyspunka menar han.

Torde också vara en rejäl en långnäsa för vänsterorienterade, Sahlinster, kommunistohlyaner och tillhörande patrask vilka nog väntat sig att Marx nog kanske hade rätt, denna gången.... Men icke. Marx är fortfarande död och hans döda idéer döda med honom.

Liberalismen och kapitalismen är det mest vitala. Det var med dess inträde som människan de facto klev ut ur fattigdom och förtryck och medförde välstånd och inlemmande och välkomnande frihet. Det är "öppenheten för direkt fientlig kritik och alternativa ordningar som ger liberalismen och kapitalismen dess styrka som enande kitt, friheten är verkligen för alla. Även för vänstern, den dag de är beredda att släppa etatismen." Statsregimer kunna bara bjuda på dess raka motsats således.

Det är en styrka både hos liberalismen som intellektuell strömning och frihetliga institutioner som äganderätt och handel att de i så hög grad förmår inkorporera kritiska influenser, ofta så att valmöjligheter och mångfald i praktiken ökar. Det liberala samhällets erbjudande till antikapitalistiska intellektuella är att de kan bli bästsäljande författare, erkända akademiker eller pr-konsulter, det är bra mycket smakligare än de nackskott som väntar liberaler när revolutionen kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar