tisdag 29 september 2009

Svea rikes sjukvård

Något att vara stolt över? Njae... det är nog inte det ordval jag skulle begagna mig av. Sjukvården är inte dålig, det är inte det jag säger. Jag säger att den inte alls är så bra som vi inbillar oss. Dessutom halkar vi nu nedåt.

Health Consumer Powerhouse proudly presents!

Sverige tappar mark i årlig EU-ranking av sjukvården

Bryssel den 28 september 2009

Sverige tappade tre placeringar när årets version av Euro Health Consumer Index (EHCI) idag presenterades i Bryssel. Denna årliga jämförelse av Europas sjukvårdssystem gav Sverige en åttondeplats bland 33 länder, med 762 av möjliga 1 000 poäng. Indexet vanns för andra året i rad av Nederländerna med rekordhöga 875 poäng, följda av Danmark (819), nykomlingen Island (811) och Österrike (795).


Lite längre ned kommer några intressanta ord:

- Sverige har varit europamästare i behandlingskvalitet sedan den här jämförelsen inleddes 2005, säger dr Arne Björnberg, utvecklingschef vid Health Consumer Powerhouse, som har tagit fram indexet. - Kvaliteten består men det gör dessvärre även den usla svenska tillgängligheten. Varken kömiljarder, vallöften eller vårdval tycks ännu ha bitit på väntetiderna. Faktum är att det är lättare att träffa doktorn i Albanien än i Sverige!


Gör som Anders Edwardsson föreslår:

  • Avskaffa landstinget! Dessa kolosser är som hämtade från en beskrivning av de sämre fungerande delarna av Sovjetunionen, som bränner i runda tal hälften av sina budgetar på administration. Lägg ner eländena och överför de faktiska verksamheterna på stat, kommuner och privata intressenter.
  • Omvandla samtidigt landstingsskatten till en allmän obligatorisk sjukvårdsförsäkring, lika för alla! Vi medborgare skulle därmed få rätten att besöka vilken läkare och vilka sjukhus vi vill, utan att behöva fråga Storebror om lov. På det sättet skulle man dels skapa en marknad för behandlingar och vårdformer som idag saknas, del skapa konkurrens mellan lika producenter vilket skulle leda till både bättre kvalité och lägre kostnader.

Favorit i repris som passar bra i sammanhanget



Detta skulle jag vilja se på svensk TV!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar