söndag 20 september 2009

Är det konstigt man önskar färre politiker - 5

Så kom då nummer 5 i serien. 1 - 2 - 3 - 4

Nummer 5 kommer av följande två DDR-vibbarinlägg av Hax:

Det första inlägget - "Mer DDR-vibbar" är lokalpolitiskt:

I Hudiksvall betalar den (s)-styrda kommunen miljoner av skattebetalarnas pengar till Folkets Hus och dess restaurang – vilket går ut över de privata företag i närheten som måste stå på egna ben. Kommunen har dessutom givit Folkets Hus-restaurangen ett konkursskydd ifall den, trots allt skattestöd, inte skulle få verksamheten att gå ihop.


Det andra inlägget - "Cigaretten Cigarett" rör EU:

Kommer du ihåg Konsums varumärkeslösa varor med DDR-vibbar? Tandkrämen Tandkräm. Kaffet Kaffe. En liknande idé håller på att dammas av igen, av EU.

Den här gången handlar det om tobak. (Rådsrekommendationen om rökfria miljöer.) Frankrike driver en linje som går ut på att alla cigaretter skall säljas i neutrala, bruna askar. Dessa askar skall ha stora varningstexter. Och i ett litet, diskret, neutralt och för alla gemensamt typsnitt skall märket anges. Alla cigaretter, av alla märken, kommer alltså att få nästan identiska och fula förpackningar.

Och fransmännen är inte ensamma om idén. Folkhälsominister Maria Larsson (kd) driver frågan och vill att ministerrådet klubbar förslaget redan nu, under det svenska EU-ordförandeskapet.

Till att börja med är detta naturligtvis förnedrande paternalism och förmynderi. Politikerna behandlar oss medborgare som om vi vore femåringar.

För konsumenterna kommer det bara att bli förvirrande. Och man kan fråga sig om EU verkligen har rätt att förbjuda företag att exponera sina egna varumärken på sina egna produkter. Det ligger dessutom något djupt obehagligt i att politiker vill förbjuda information.

För alla cigarettsmugglare och tillverkare av förfalskade cigaretter (och det är redan en stor verksamhet) blir det naturligtvis rena julafton. Intet ont anande konsumenter kommer att luras att handla dåliga och kanske extra farliga produkter.

Möjligheten för fräcka tobaksbolag att skaffa sig ojusta marknadsfördelar framför andra skall inte heller underkattas. Det blir liksom en naturlig effekt när man inför ett system som gör det svårare för konsumenterna att veta vad de köper.

Och de dynamiska effekterna av ett sådant här tilltag är naturligtvis omöjliga att sia om. Men man kan vara säker på att vi kommer att få se oförutsedda och oavsiktliga konsekvenser som är helt andra än de politikerna har föreställt sig. (När små cigarettpaket förbjöds gick jag själv, över en natt, från ett 10-pack till ett 20-pack per dygn.)

Plus att vi kommer att få ett lite mer DDR-likt, gråare samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar