måndag 7 september 2009

Kort och gott om ägande

Appropå inlägg av Johan Hedin som tar upp en intervju med Volvos boss som i en intervju ansatts med frågor om marknadsekonomi kontra socialism och mellanöstern. Låter ju som ett intressant område. Inlägget frågar sedan varför allt för vissa måste handla om klasskamp. Jag citerar som följer:

"Tjatandet om att Leif Johansson ska ha "givit" aktieägarna utdelning, samtidigt som man drar ner på personal är bara konstigt... Alltså, ägarna äger företaget. Det är deras. De kan lägga ner Volvo i morn om de vill, sparka varenda kotte och dela ut kassan till sig själva och kanske köpa ett annat företag.

Men de vill de inte. De tycker nämligen att Leif Johansson och övriga anställda på Volvo, trots svår global kris, på det hela gör ett så pass bra jobb att man tror att AB Volvo på andra sidan krisen går en ljus framtid till mötes."

(Fet stil min anm.)

Alltså att detta skall vara så satans svårbegripligt. Som anställd ingår du ett avtal att utföra vissa sysslor - du äger inget, du har inte rätt till företaget. Sen, återigen, Volvos framgångar beror inte på de anställda, de är utbytbara. Framgångar i företagande beror på entreprenörer, innovatörer, kapitalsatsatsare (de riskerar sina slantar) och skickliga företagsledare.

Sen, en sak till, om du får låg ränta på en bank så byter du till annan bank med högre ränta. Du vill ju ha avkasting. Det är precis samma sak med företagande, man satsar pengar där det ger avkastning. Varför skulle det vara annorlunda i företagsvärlden? De anställda får sin lön - för deras avtalade arbetes skull. De som satsat kapital får sin lön av företagets avkastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar