söndag 20 september 2009

Mer pengar till mig är 'slöseri' och andra motsägelser

Med anledning av tidigare inlägg hos mig "Att återta skatterna" där jag säger att Sahlinisterna inte ser mina pengar som mina utan som statens egendom är det intressant att läsa följande hos Dick Erixon:

"Förra helgen sa en socialdemokratisk redaktör om skattesänkningar att det är “läskigt att man får så mycket mer kvar i plånboken”. De tre oppositionspartiernas ledare instämmer nu.


När medborgare får behålla mer av sin lön är det att ’slarva bort’ skattemedel. På DN-Debatt skriver de:


Vår prioritering är att de tio miljarder som nu slarvas bort i skattesänkningar i stället borde användas till att bekämpa krisen och på ett effektivare sätt medverka till att skapa jobb.


Alltså: hellre än att LO-medlemmar på exempelvis Scania, som gått ner till fyradagarsvecka och lägre lön för att behålla jobben, ska få behålla mer av lönen vill S-V-MP att de ska betala så hög skatt att de tvingas söka bidrag.


Mona Sahlin & Co vill göra svenska folket mer bidragsberoende. Alla pengar ska gå via staten, så att politikerna får ökad makt. Man vill använda krisen för att flytta makten över medborgarnas liv från dem själva till politiken.


Trots detta grova maktbegär presenterar de rödgröna ingen konkret politik, vilket de själva erkänner:


Till våren kommer vi att presentera en samlad gemensam ekonomisk motion.


Hittills finns inga förslag som kan diskuteras i samhällsdebatten. Vill de rödgröna höja skatten med 1500 kr per månad för sjuksköterskor och byggarbetare?


För mig framstår det som ett utslag av feghet: S-V-MP vågar inte lägga fram konkreta förslag. En annan förklaring kan vara att de inte är överens.


I vilket fall är det knappast seriöst att angripa regeringen samtidigt som man inte har några egna konkreta förslag."


Vansinnet har nått höga hos oppositionen.

Mer vansinne finner jag hos Stefan Karlsson, som konstaterar följande Östrosism:


"Media återupprepar vad vi fått höra tidigare, nämligen att det kommer ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. Då det som sagt redan meddelats är det väl kanske inte så intressant att kommentera igen


Mer intressant var då Östros kommentarer. De var som vanligt missvisande, men på ett nytt sätt.


Först säger han:


"Vi dras med stora underskott i statsfinanserna nästa år, närmare 100 miljarder. Att i det läget låna till skattesänkningar är oklokt."


Denna påstådda omsorg om statsbudgetens saldo hade haft en viss trovärdighet om inte socialdemokraterna samtidigt föreslog att man skulle låna pengar till utgiftsökningar, till exempelvis "utbildningsinsatser" och höjd a-kassa. För att då inte tala om att Östros senare i samma intervju föreslår just....att låna pengar till skattesänkningar, fast då för pensionärerna:


"-De straffbeskattas idag. Det här upprör givetvis pensionärerna kolossalt och där vill vi sänka skatten"


Han vill alltså sänka skatter i ett läge med stora underskott, något han tidigare beskrev som att "låna pengar till skattesänkningar". I en och samma intervju påstår Östros alltså att det är fel att låna pengar till skattesänkningar och att det är rätt att låna pengar till skattesänkningar.....


Att han kallar dagens beskattning för straffbeskattning framstår också för övrigt som underligt eftersom den är lägre än den socialdemokraterna genomförde, och relaterat till det så framstår inte pensionärernas ilska som särskilt kolossal då det är alliansens starkaste väljargrupp.


Östros hävdar vidare att ingen seriös ekonom kan hävda att den samlade effekten av jobbskatteavdragets fyra steg ger 75000 nya jobb. Hur han då förklarar att det samlade utanförskapet är nära 100000 lägre än när regeringen tillträdde efter ett år av den djupaste internationella lågkonjunkturen sedan 1930-talet är oklart. Som kontrast steg det samlade utanförskapet med 400000 under den något mildare 1990-tals krisen.


Medialänkar i ämnet: SVD, DN1, DN2 , DN3"


När man sedan läser mätningar och ser att oppositionen har sådant stöd de faktiskt har undrar jag följande, har folk ögon att läsa med, har folk öron att höra med och finns det där någonting mellan öron som förmår begripa något?


Nå, i frånvaron av kokreta förslag kan man ju nu förlåta detta. Jag tror och hoppas dock att när de rödgröna presenterat sin skattehöjarpolitik till våren så kommer helt andra siffror att visas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar