söndag 21 februari 2010

Dessa myndigheter och verk

Staten och dess myndigheter och verk. Vad säga? Suck? Jo, det är det minsta man kan säga. Lätt att bli uppgiven för dessa myndigheter och verk, dinosaurier vilka leva sina egna sjukt verklighetsfrämmande och frihetshämmande liv.

Läser artikel i Expressen av Sakine att Arbetsmiljöverket önskar knipa åt möjligheter för ungdomar som går i skolan att tjäna en egen liten hacka, få lite arbetslivserfarenhet och skapa kontakter. Helgerna skall bestå av 48 timmar sammanhängande vila. Helgjobb bye bye. Dagtid är det lika illa. Ungdomar är anses således inte kapabla avgöra om de klarar av att jobba några timmar, de är inte kapabla vare sig med eller utan föräldrars råd.

Det här vansinnet inkluderar också Bingolotter och aktivitet inom föreningslivet.

Undrar om helgvilan även kommer att följas upp med ett läxförbud eller frivillig läsning av vad man nu studerar?

Dessa myndigheter och verk. Är det inte dags att ta tag i dem? Måste alla kvar? Troligtvis inte. Vi klarar nog oss ändå. Övriga behöver klart styras upp. Tänker att det som inte främjar frihet, det förtjänar inte finnas kvar. Och då lär det inte bli många kvar. Kör på det! Mera frihet och mindre skatt. Ja tack!

onsdag 17 februari 2010

Det ockuperade Palestina

Hittar en mycket kort, koncis och bra sammanfattning hos Israelisverige om 'Det ockuperade Palestina' som det så vackert slängs med.

“Ockuperad palestinsk mark” är ett icke-existerande uttryck som Palestinagrupperna gårna slänger ur sej. Där har aldrig funnits ett land, Palestina, som någon kunde ockupera. När Ottomanska Riket sönderföll efter 1:a världskriget och blev Turkiet, gick 99.5% av återstoden till araberna, hela Arabvälden av idag, den halva procenten blev det Palestinska Mandatet som i San Remo 1920 deklarerades som det judiska hemlandet (utan att förskjuta andra som redan bodde där) och detta beslut är fortfarande giltigt!

England skulle förvalta mandatet tills judarna kunde ta över. De började snyggt med att ge bort 80% till en kompis och det blev Jordanien där ingen jude fick bo. Så var där bara 0.1% kvar till judarna.

1938 anmärkte både Roosevelt och Churchill hur fler araber än judar tycktes emigrera till det judiska området, eftersom det var där det fanns jobb, sjukvård, skolor, och England hindrade dem inte – de hindrade bara judar, trots mandatreglerna. De fortsatt hindra dom under Förintelsen.

1948 åkte engländarna hem, Israel deklarerades, och den samlade arabvärlden attackerade för att ta dessa 0.1% eftersom deras framgångar irriterade dem oerhört. Araberna misslyckades.

Sen tyckte diverse individer, som Reepalu att domdär sionisterna enbart skulle ha 0,05%…….



fredag 12 februari 2010

Ord jag ogillar

Det finns en del ord vilka brukar slängas med av de mer rödfärgade. Ord som avslöjar en hel del. Inlägget som följer är en följd av några saker på Facebook jag reagerat över såsom exempelvis en grupp kallad 'Vi som vill att S skall vara med och styra i Strängnäs' samt ett inlägg av Ingerö jag läste sent igår kväll. Ja, så klart är sådana här tankar något jag ofta har då det finns så mycket ger en anledning att reagera.

Makt
"Nästa val tar vi makten" är ett exempel på något som nästan får mig att koka. 'Vi tar makten'. Här är det uppenbart frågan om en önskan om att styra och ställa, vi ser ett 'Vi' som ska ta makten och denna makt måste ju vara över någonting. Makten blir över alla, du och jag och alla andra individer.

Den enda makt jag accepterar är min egen makt över mitt eget liv. Jag är och måste få vara herre i och över mitt, ingen annan. Det är ju självklart eftersom det endast är individer som har rättigheter, inte kollektiv, och det är endast jag som har rätten till mitt eget liv således. Hur jag lever mitt liv angår således ingen annan.

Så klart finns det en modifikation i den sanningen. Men inte någon stor modifikation. Jag har förstås inte rätt att leva mitt liv hur som helst, det finns så klart restriktioner. Vad jag gör får inte skada någon annan eller kränka någon annans rättigheter eller frihet.

Detta kan nu regleras av lag och ordning och polisen har då rätten/"makten" att ingripa om det inte efterföljs.

Detta är min gräns för vilken makt jag accepterar.

Om nu Rosenbad vid valet ockuperas av politiker vilka gärna vill höja skatten är det en kränkning anser jag. Skatt är i stort sett stöld anser jag. Skatt som går till att upprätthålla lag och ordning, polis och militär, samt nödvändigt gemensam nationell infrastruktur är det enda jag accepterar. Resten är en kränkning. Varför skall någon annan göra anspråk på min inkomst? Mitt avtal med en arbetsgivare, hur kan det vara föremål för en tredje parts konfiskering? Och hur kan konfiskeringen av de medel som arbetsgivaren alstrar ses som OK? Jag tänker arbetsgivar- och sociala avgifter. Den som tar risken att starta/driva ett företag borde lämnas ifred som den hjälte han eller hon är. Detta är dessa som skapar allt välstånd vi ser, det dessa som skapar jobb som ger inkomster så att fria individer kan konsumera. Nåja, det borde vara så men är inte så.

Makt. Nej, det ordet gillar jag inte.

Styra
Är ännu ett sådant där ord jag inte gillar. Detta ordet behöver ingen utläggning. Det är precis med detta ord som med makten.

"Demokrati"
Ogillar jag demokrati?! Så klart inte, därav " och ". Men den demokratiska omfattningen kan var nog förtryckande. Jag har ju redan ovan nämnt gränsen för makten. Däri ligger också gränsen för demokratin. Mitt liv är inte föremål för demokratiska beslut!

Våra liv är kontrollerade från vaggan till graven. Stat och myndigheters makt och styrning letar sig in samhällets och privatlivens alla skrymslen och vrår. De har också tillåtits göra det. Vi har valt det.

Vag gäller den demokratiska omfattningen hänvisar jag till inlägg av Ingerö där han går i polemik med en vänsterpartist som reagerat på en artikel i Aftonbladet, 'Mona Sahlin flirtar med extremisterna' som Johnny Munkhammar skrivit tillsammans med UOK. Läs gärna artiklarna ifråga. Jag väljer att citera följande ur Ingerös inlägg:

Einarsson har alltså rätt när han anklagar Munkhammar för att motsätta sig "för mycket" demokrati, liksom Munkhammar har rätt när han anklagar Vänsterpartiet för att ha totalitära drag. Demokrati betyder nämligen folkstyre, varför totalitär demokrati innebär att "folket", med vilket kan avses en aldrig så liten majoritet, har rätt att bestämma precis allt.

Detta är skillnaden; den liberala demokratins genombrott skedde på bekostnad av den tidens formella makthavare; kungar, präster, adel och annat herrefolk som styrde över andra. Vänsterns "totala" demokrati byggs tvärtom på bekostnad av vårt utrymme att bestämma över oss själva.

Plikt
Någon som gillar det ordet? Tvång då? Nej, inte det heller va?

Men för att få det hela att gå runt, för att få den totalitära demokratin att gå runt, för att få statens och myndigheternas makt och styrning att gå runt krävs det att alla skall vara med och bidraga. Ja, det är detta som de där stråna till stacken som vi måste dra handlar om.

Med makten och styrningen följer ofriheten och tvång. Det behöver således inte vara frågan om totalitarism som sådan. Även en demokrati kan vara ack så totalitär. För många är det dock som inte inser eller begriper det, invaggade falsk trygghet som vi där staten tagit över ansvaret för våra liv.

torsdag 11 februari 2010

Keynes vs Hayek svensk översättning

Via café Hayek följer här en svensk översättning på rapvideon "Fear the Boom and Bust" starring Keynes & F A Hayek:


Girl in reception: Lord Keynes, välkommen, Sir, det är en ära att ha dig här.
Keynes: Nöjet är på min sida
Girl in reception: Er agenda
Keynes: Behövs inte – jag ÄR agendan. Meddela de andra att jag är här
Hayek: Och att jag är här
Girl in reception: Och ni är… ?
Hayek: Hayek. FA Hayek. Med ett H.
Keynes (calling Hayek): Hey Freddie
Hayek: Keynes
Keynes: Det är fest hos centralbanken. Kom till lobbyn om 20 minuter.

Voice over: “John Maynard Keynes. FA Hayek. Yeah, vi är motsatta. Vi är varandras motsatser, filosofiskt”.

Chorus:
Vi har hållit på nu i ett århundrade [literally: "We've been going on in a century"]
Jag vill tämja marknaden
Jag vill befria den
Det finns en konjunkturcykel vi har anledning att frukta
Skyll på låga räntor
Nej, på den mänskliga naturen [literally "No, it's human nature - there is no precise translation of "animal spirits" to Swedish]

Keynes:
John Maynard Keynes skrev en bok om modern makro
Mannen du behöver när ekonomin spårat ur, whoa
Depression, recession, frågor behöver svar
Slå dig ner så ska jag ge dig en enkel lektion
1929 kom den stora kraschen
Ingen snabb uppgång, ekonomin låg i spillror
Permanent arbetslöshet på grund av orörliga löner
Vänta på återhämtning? Seriöst, det är ju galet
Jag hade en plan en idiot kan förstå
Mitt råd var att öka den aggregerade efterfrågan
C, I, G tillsammans blir till Y
Se till så att det växer så lyfter ekonomin
Chorus

Du förstår, allt handlar om att spendera
Pengar måste cirkulera, det är det de gäller
Så om cirkulationen stannar, oavsett anledning
Är det dags för statliga utgifter och stimulanser
Så glöm sparande, få det ur huvudet
För som jag sa, på lång sikt är vi alla döda
Sparande är destruktivt, det är sparparadoxen
Så håll inte hårt i dina pengar, då får vi ingen tillväxt
För…
Ekonomin drivs av mänskliga nycker [animal spirits, as I said, no good Swedish translation, "mänskliga nycker" would literally mean "Human whims/fads]
Av den fruktade konjunkturcykeln, som ibland får
effekter på investeringar, inkomst och tillväxt
Därför måste staten ibland skjuta till med stimulans, både
Monetär och fiskal, de är båda lika bra
Offentliga investeringar, dikesgrävning, krig,
allt har samma effekt
Till och med ett krossat fönster kan ju ge
jobb åt en glasmästare
Multiplikatoreffekten får ekonomin att friskna till
Och om centralbankens räntepolitik slår fel
och de nytryckta pengarna stannar i bankvalven
Då kan budgetunderskott vara en god idé
Så spendera på, nu när du vet det
Min allmänna teori gjorde ett stort intryck
(en revolution) Jag förändrade hela ekonomyrket
Jag bugar och bockar, nu tackar jag för mig
“Vi är alla keynesianer nu”, kom ihåg det
Chorus

Jag har lagt fram min syn Freddie H, var jag klar nog?
Hayek:
Jag ska börja i stora drag, precis som min vän Keynes
Hans teori tar inte hänsyn till förändringsmekanismer
Hans simpla ekvation leder till för mycket aggregation
Den ignorerar mänskligt agerande och motivation
Och ändå används den för att rättfärdiga
Bailouts och slöserier av korrupta politiker
Du erbjuder dem legitimitet när de erbjuder en gratis lunch
Men till slut står vi där med notan, dränkta i skuld
Om du levt överflödigt med billiga krediter
Tro då inte att mer av det kan lösa problemen
För att kunna investera måste man spara först
Marknaden kan koordinera lån och räntor själv
Ditt fokus på konsumtion håller inte på sikt
På sikt, min vän, är det din teori som faller död
Så ledsen, kompis, om det känns som ett invektiv
Men var beredd på en lektion från ett Österrikiskt perspektiv
Chorus

Fokus ska inte ligga på lågkonjunkturen
Det är boomen som borde få dig ängslig
Kapitalstrukturen är nyckeln i min teori
Felinvesteringar är vad som knäcker ekonomin
Boomen börjar med kreditexpansion
FED sätter styrräntan för lågt, förstår du vad jag menar?
De nya pengarna förväxlas med verkliga tillgångar
Men det är bara inflation som är drivkraften bakom
De som investerar i projekt som fastighetskonstruktion
Högkonjunkturen innehåller fröna för sin egen destruktion
Investeringarna är luftslott, konsumtionen skjuter i höjden
Och jakten på resurser visar att för lite av dessa finns
Så boomen kraschar när räntorna börjar stiga
i takt med produktionskostnaderna, prissignalerna var falska
Boomen var som en krogrunda, inget tvivel om det
Nu kommer bakfyllan av devalverat kapital
Oavsett om det är sent 1920-tal eller 2005
Så sköt felinvesteringar i höjden och såg ut att vara bra
Du måste spara för att investera, använd inte sedelpressen
För då kommer en krasch alltid att följa därefter
Din så kallade stimulans kommer bara att förvärra
Det är bara mer av samma sak, fler dåliga incitament
Och kreditåtstramningen beror inte på nån likviditetsfälla
Bara på ett katastrofalt banksystem, jag är klar, det får räcka.
Chorus

“Ekonomers och politiska filosofers idéer, både när de har rätt och när de har fel, är ofta mäktigare än vad man kan tro. Faktum är att världen knappt styrs av något annat” – John Maynard Keynes, The General theory of employment, interest and money [no Swedish translation of title]
“Nationalekonomins kuriösa uppgift är att demonstrera för människor hur lite de egentligen vet om sådant de inbillar sig att de kan kontrollera” – F A Hayek, Det stora misstaget

onsdag 10 februari 2010

söndag 7 februari 2010

Indoktrineringen har varit effektiv - I

Undrar om inte folk i det här landet, landet lagom, är det mest indoktrinerade folket i världen?

Jag röstar (C), jag röstar (M), eller vad som. Sen visar det sig att folk är sossar likt förbannat. De ser det inte själva så, nej, de ser det inte men vad de säger - som de inte verkar begripa - avslöjar dem.

I mångt och mycket kan man ha nog så liberala tankegångar men när någon sedan lyfter fram verkligt liberala idéer då blir det obekvämt. Då skall man minsann - 'dra sitt strå till stacken' och det skall vara balans på ekonomin varför det behövs regleringar och man måste (plikt) ställa upp. 

Undrar hur många uttalat liberala det är som hyser dessa vänsteridéer vare sig de är socialdemokratiska eller socialliberala? Ja, socialliberalismen är bara en feg socialistabrovink.

'Dra sitt strå till stacke' - det allmännas bästa eller det samhälleliga bästa, det är inte liberalism. 
'Balans i ekonomin' - där en Keynes sitter i bakgrunden med sin skattestöldsteori är inte heller liberalism.
'Regleringar' är inte heller liberalt.

Frustrerad blir man minst sagt. Inte över dem som bär idéerna - de har de rätt till. Frustrerad över dylika idéer. Frustrerad - ser ni inte att detta är vad som inympats i er genom kontroll av hela förbannade samhällsapparaten!? SAP har sannerligen lyckats.


Kanske inte undra på att allianspolitiken inte inneburit, ännu, så mycket förändringar? Men fy för fan för alternativet.


Frustrerad.



tisdag 2 februari 2010

(S)kattetricket

Sammanfattas väl av Hans Engnell. Är som följer:

"Oppositionens budskap är att en rödgrön regering bara kommer att höja skatterna för "de som har det gott ställt". Med detta menar Mona Sahlin människor som tjänar över 30 000 kronor i månaden. Alla med lägre löner behöver inte oroa sig, lugnade hon."

Dock är allt detta

"förstås en lögn. Det är det gamla vanliga socialdemokratiska skattetricket. Dels är det en så uppenbar lögn eftersom Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet vill rulla tillbaka delar av jobbskatteavdraget. Och det omfattar alla, både med höga och låga inkomster Skatten blir således högre för alla med en rödgrön regering. Så är det bara."

 

måndag 1 februari 2010

Oppositionstrygghet

En liten betraktelse i all sin stillsamhet denna snöiga morgon den 1 februari.

Ohly är inte orolig för att han INTE VILL komma överens med SAP och Mp i vissa frågor. Vill inte komma överens!? Grundskolebetyg, militär närvaro i Aghanistan, vinstdriven sjukvård och flyktingpolitik är sånt där som man kan reda ut efter en valseger.

Sahlin, hon den där tanten som pratar om jätteviktiga frågor som skall lösas på sådant sätt som inte Alliansen löser jätteviktiga frågor på, hon fortsätter sin icke-förslags-väg. Hon är lite lik Ohly. För att lösa vissa jätteviktiga frågor skall hon ju tillsätta utredningar efter en valseger.

Jo då så att,  men visst. Tre och ett halvt år i opposition har inte varit nog med tid för att komma med konkreta förslag och samarbetslösningar.

Är det detta gäng som skall utgöra en regering efter valet?

Det känns tryggt.

(Det där sista var förstås ironi.)