onsdag 2 december 2009

Självständiga skolor och ekonomisk frihet

Två bra inlägg av Jacob Lundberg, som vanligt. Inläggstitlarna talar för sig själv.

Det första inlägget/titeln "Självständiga skolor når bättre resultat" ges för handen av "En gedigen undersökning" som visar att "de skolor som fick större självständighet uppnådde bättre undervisningsresultat. Fler lärare anställdes, rörligheten i lärarkåren ökade och elevfrånvaron minskade. Andelen elever som fick godkänt ökade med tio procent. Högst hälften av förbättringen tros bero på att duktigare elever sökte sig till de omvandlade skolorna. Vinsten i ökad framtida lön uppskattades till över en miljon dollar för en årskull på en genomsnittlig skola."

I det andra inlägget "Kapitalism ger välstånd" sammanfattar Jacob i inledningen att "Både en enkel jämförelse av världens länder och i princip all forskning bekräftar det som få har förnekat sedan murens fall: Mer kapitalism gör länder rikare och minskar fattigdomen."

PR för Jacob Lundberg
Vill passa på att säga att ni som ännu inte uppmärksammat Jacobs blogg - gör det! Jag är säker på att vi kommer att få se mycket av honom vilket skall bli spännande att följa. Inte nog med att han har huvudet på skaft och uppvisar ett skarpt intellekt och kunskaper, han förmår också att på ett enkelt sätt förmedla det. Han är som Johan Norberg på det sättet och det är inte en dålig jämförelse. Jacob tvekar inte, vad jag förstått, att kasta sig in och över vad som. Han gör det bra. Kritiken mot honom för hans unga ålder faller dock platt, detta blev tydligen angreppet när han gav sig in i en debatt mellan Johan Norberg och Daniel Ankarloo avseende Marknadsmyter. Johan Norbergs kommentar säger en del:

Daniel angriper mig för bristande källkritik eftersom jag hänvisar till en så ung person som Jacob. Jag råder alla att läsa både Daniel och Jacob så får var och en själv bedöma vem som behärskar materian bäst och behandlar den mest moget.

Tummen upp för dig Jacob!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar