fredag 9 oktober 2009

Obama och fredspris

Wow så många blogginlägg det var om fredspriset! Wow så obegripligt det är också! Ja, inte antalet blogginlägg utan fredspriset. Till Obama! What!?

Inleder med lite humor. Anders Edwardsson vare tack:
2010 ÅRS
NOBELPRISTAGARE
REDAN UTSEDDA!!!
  • Kemi: Barack Obama, för hans insatser för den kemiska källarindustrin i Chicagos slumkvarter
  • Fysik: Barack Obama, för banbrytande samarbete med Nordkoreas fredliga kärnvapenindustri
  • Medicin: Barack Obama, för vågat försök att införa svenskt kösystem i den amerikanska sjukvården
  • Litteratur: Barack Obama, för konststycket att skriva två memoarer innan man lyckats åstadkomma någonting här i livet
  • Ekonomi: Barack Obama, för idog insats mot en ny högkonjunktur som bara skulle göra de rikare ännu rikare
  • Fredspriset: Samma som förra året...

Anders Edwardsson säger även att "Vansinne är ordet" eftersom

"Beslutet är så absurt att man saknar ord. För vad har karln gjort, förutom att släppa efter på tyglarna för skurkregimer som Nordkorea och Iran? Jo, förresten... Han har ju lagt sig platt för det auktoritära Ryssland genom att skrota planerna på ett missilförsvarsanläggning i Centraleuropa!"


"Varför är jag inte förvånad?" säger Berit hos Every Kinda People och fyller i med:

"Man har ju gett fredspriset till Yasser Arafat för att han var en utmärkt terroristledare och Al Gore för att han skrämde mänskligheten med att jorden kommer att svämma över om något år. Dessutom fick Paul Krugman ekonomipriset för idéer som lett oss till den kris vi är i idag."


För vad har väl Obama gjort? "Ingenting" säger Dick Erixon. OK, han har ju pratat om fred, det har han men borde man då kvalificera sig? Så klart inte. Alltså är detta priset "totalt tömt på innehåll och prestige" och "Alfred Nobel måtte vända sig i sin grav."

Och vad skulle han ha hunnit göra annat än att tala om fred då? "A little soon for the Noble Peace Price?" frågar sig Stephen J Dubner på Freakanomics. Ja, allvarligt talat är frågan rätt att ställa sig eftersom "Obama has been given the award after just a few months as president. Yes, he has loudly declared his intentions to tamp down any number of global standoffs and conflicts, but is a declaration of intentions sufficient to win such a prize?"

Obama har mycket att leva upp till minsann och tiden är kort för som han skött sig hittills lär han ju inte sitta kvar i Vita Huset. Norrmännen då? Dessa som "has signaled its belief in Obama’s follow-through skills" vad säga om dem? Hos ledarredaktionens blogg på SvD ställs frågan - "Är det möjligt att få Nobels fredspris i förskott?" Uppenbart är det så men kan inte annat än instämma i att priset istället borde gått till något vettigare såsom "till kinesiska människorättsaktivister eller varför inte Morgan Tsvangirai. Eller Nato."

Även Stefan Karlsson kommenterar med rätta att Obama fått priset utan att åstadkomma något. En bedrift i sig alltså varför Stefan ser fredspriset som "ett dåligt skämt" varför utnämningen av Obama då inte var någon

större överraskning. Talande var hur patetisk motiveringen var:

"Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2009 skal tildeles president Barack Obama for hans ekstraordinære innsats for å styrke internasjonalt diplomati og mellomfolkelig samarbeid. Komiteen har lagt spesiell vekt på Obamas visjon om og arbeid for en verden uten atomvåpen."

Han har "stärkt diplomatin"? Vilket åstadkommit exakt vilka konkreta resultat? Inga alls.

Han har arbetet för "en värld utan atomvapen"? Om han har arbetat för det har han totalt misslyckats med tanke på .hur kärnvapenprogrammen i två av världens farligaste diktaturer, Iran och Nordkorea, under hans tid som president utvecklats allt mer.


Ilya Meyer säger "For 2010, the Norwegian Nobel Committee, which awards the Peace Prize, should consider the following candidates", vilka är Robert Mugabe, Mahmoud Ahmadinejad och Bin Laden.

Henrik Sundholm kallar det för "Nobels socialistpris" och fyller på med:

Många har redan börjat protestera mot kommitténs val, och det på goda grunder, men jag förstår inte varför någon är förvånad. Hyser man fortfarande tilltro till priset, och i så fall varför? Eftersom Obama är den sämsta president USA haft på mycket länge, tycks det mig fullt rimligt att priset går till just honom. Trots allt betyder det bara att fem norrmän gillar Obama. Det är ingen nyhet; de flesta nordbor är halvsocialister som tänker att Obama är den moderna världens superhjälte.


S R Larsson på Hayek-Institutet Sverige undrar när Marve Fleksnes sitter i kommitén! He he.

HAX kommenterar:
Men vaffan? Är detta Disneyland? Och var är i så fall Långben och Tingeling?

Jag tror att jag aldrig har sett något så överdrivet översockrat. Och jag har sällan sett DN vara så till sig i trasorna.


Bloggen Germania säger att "Fredspriset drar skam över de övriga Nobelprisen" och säger att:

Norska Nobelkommittén bör skämmas. Barack Obama har suttit på sin post i dryga halvåret, och hans gärning för freden består hittills i vackra ord elokventa fraser. Kanske förtjänar han en dag priset, men idag är han enbart en symbol. Kommittén har uppenbarligen övergett sitt uppdrag och ordalydelsen i Nobels testamente för att kunna frottera sig med kändisar och skåla med höga dignitärer.


Bästa inlägget kommer dock av Ingerö som på sedvanligt sätt får till det. Och jodå, Mona Sahlin kommer också med på ett hörn. Citerar hela inlägget:

Det påpekas lite här och Barack Obama inte är mer orimlig som fredsprisvinnare än många av företrädarna. Men det finns ändå en viktig skillnad. Personer som Yassir Arafat, Kofi Annan och Henry Kissinger fick priset för saker de inte gjort. Obama får priset för saker han förväntas inte göra i framtiden.

Denna märkliga omständighet kring utdelningen av ett för varje år allt märkligare pris skiner även igenom i den kommentar som Mona Sahlin författat:

"Jag gratulerar Barack Obama till Nobels fredspris. Priset ökar förväntningarna på konkreta resultat. Det är en glädjande politisk omsvängning från åren med George W. Bush som nonchalerade FN:s lagar och regler. Obamas vilja till nedrustning är ett tydligt exempel på USA:s ändrade politiska inställning. Obama har visat en vilja att vända politiken om så också sker förtjänar det omvärldens stöd."

Fritt översatt:

Det är jättekul att Obama fått priset. Eventuellt kan det leda till att han i framtiden gör sig förtjänt av det. Bush är dum, FN är snäll. Om Obama är lika snäll som jag hoppas förtjänar han stöd för det han eventuellt kan komma att göra för att visa att han är just så snäll som jag tror att han är. Stor bokstav och punkt är fett ute.

Jag behöver en drink. En stor och stark drink.

Skål Johan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar