söndag 4 oktober 2009

Islamismen som politisk ideologi

Följande är hämtat hos Every Kinda People. I inlägget står om islamismen in alles och inte som politisk ideologi betraktad enbart. Jag väljer dock att läsa det som politisk ideologi betraktad. Jag vill hålla det religiösa borta ifrån diskussionen även om jag inte alltid uppskattar delar av islam i sig då religionen innehåller tvivelaktiga saker.

Islam som religion betraktat är mig egentligen helt likgiltigt. Folk får tro vad de vill - det är inte mitt bekymmer och överhuvud inte min rättighet att bekymra mig om. Vad människor väljer är deras ensak - punk slut. Men när det tar sig former som går ut över människors fria vilja - ja då är det en annan sak. Då har man rätt att reagera - ja, man bör reagera. Allt som går emot den fria individen som primat är av ondo! Punkt slut.

Således är jag vaksam på den radikala islamismens ubredning och utveckling - den är nämligen av exakt samma skrot och korn som all övrig totalitarism, nazism, fascism och kommunism/socialism.

Förhållningssättet är lite dubbelt dock. Känner både oro och inte för detta. Jag tror att en ökad liberalisering är lösningen. Låt folk få flytta fritt och se till så de får arbete istället för att leva av - och kunna utnyttja - bidrag. Invandring är inte ett problem, problemet är vad vi gör av invandringen. Nej, öppna gränser för allt - alltså en globaliserad ekonomi - så får fler länder följa på globaliseringståget och lyfta upp sig ur armod och elände. Sådant här försvinner då av sig självt. Bort med tullar och handelhinder, bort med protektionism och subventioner. (Några inlägg som kan passa bra i sammahanget: Läs. Läs. Läs. Läs. Läs.)

Inlägget då:

Islamismens framväxt förklaras ofta av sociala och ekonomiska orättvisor. I de flesta fall är detta rena nonsensbortförklaringar och detta gäller i synnerhet då vi talar om framväxten av islamismen i dagens Europa. Nynazistspöket som jag minns från min uppväxt borde ha ersatts av en medvetenhet om det högst reella hotet från islam, men istället koncentrerar sig lejonparten av etablissemanget på att bortförklara islamproblemet som en följd av sociala och ekonomiska problem, om de nu alls erkänner det!

Samma energi lade och lägger man definitivt inte på att finna orsakerna till nynazismens framväxt. Fryshusets avprogrammeringsprojekt för unga skinnskallar är ett av de få undantagen, annars har fokus varit klart; nazismen/nazisterna skall avslöjas (tex EXPO) och den onda ideologin skall i första hand bekämpas, inte förstås.

Så ser det definitivt inte ut då det gäller dagens islamism. Detta trots att den islamska ideologin är minst lika rasistisk, totalitär, kvinnoförtryckande, homohatande, antidemokratisk och yttrandefrihetsfientlig som den nazistiska.

Orsakerna är förmodligen huvudsakligen dessa:

1. Islam uppfattas felaktigt som en religion och inte som den politiska ideologi det är.
2. Islam är inte nationalistiskt på samma sätt som nazismen, och i den enkelspåriga vänsterns värld är allt som inte är typisk nationalism förmodligen bra tills motsatsen bevisats. Att islam är ett rasistiskt projekt blundar man för.


Om totalirismen - nazism, fascism, kommunism/socialism, radikal islamism - läs gärna min serie "Terror och liberalism" (1-2-3-4-5-6-7-8)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar