fredag 16 oktober 2009

Vittnesmål i FN

Från UN Watch.

Video:




Översättning
som följer ifrån Israel i Sverige:

Självförsvar är inget krigsbrott

UN Watch muntligt uttalande. Levererat av överste Richard Kemp, 16 oktober 2009


FN: s råd för mänskliga rättigheter: 12: e extra session


Tack, herr talman.


Jag är före detta befälhavare för de brittiska trupperna i Afghanistan. Jag tjänstgjorde med Nato och FN, kommenderade soldater i Nordirland, Bosnien och Makedonien, och deltog i Gulfkriget. Jag tillbringade mycket tid i Irak sedan invasionen 2003, och arbetade med internationell terrorism för den brittiska regeringens Joint Intelligence kommitté.


Herr President, baserat på min kunskap och erfarenhet kan jag säga detta: Under operation Cast Lead, gjorde den israeliska försvarsmakten mer för att tillvarata rättigheterna för civilbefolkningen i stridszon än någon annan armé i krigets historia.


Israel gjorde det samtidigt som det stod inför en fiende som medvetet positionerat sin militärmakt bakom mänskliga sköldar, hela civilbefolkningen.


Hamas, liksom Hizballah, är expert på att styra media. Båda kommer alltid att ha folk som är beredda att ge intervjuer och fördöma de israeliska styrkorna för krigsförbrytelser. De är skickliga på att låtsas och ljuga och snedvrida incidenter.


IDF står inför en utmaning som vi britterna inte behöver möta i samma utsträckning. Det är det automatiska, Pavlovska antagandet hos många i internationella medier och internationella människorättsgrupper, att IDF har fel, att de missbrukar mänskliga rättigheter.


Sanningen är att IDF vidtog extraordinära åtgärder för att ge Gaza civila informtion om målområdena, släppa över 2 miljoner broschyrer och ringa över 100.000 telefonsamtal. Många uppdrag som skulle ha tagit ut Hamas militära resurser avbröts för att undvika civila offer. Under konflikten tillät IDF enorma leveranser av humanitärt bistånd till Gaza. Att ge bistånd nästan i fiendens händer är normalt helt otänkbart. Men IDF tog dessa risker.


Trots allt detta hände det naturligtvis att oskyldiga civila dödades. Krig är kaos och fullt av misstag. Det har varit fel hos brittiska, amerikanska och andra styrkor i Afghanistan och i Irak, varav många beror på den mänskliga faktorn. Men misstag är inte krigsförbrytelser.


Mer än något annat var civila offer till följd av Hamas sätt att kämpa. Hamas försökte medvetet att offra sina egna civila.


Herr talman, Israel hade inget val förutom att försvara sitt folk, att stoppa Hamas från att anfalla dem med raketer.


Och jag säger det igen: IDF gjorde mer för att skydda rättigheterna för civilbefolkningen i stridszon än någon annan armé i krigets historia.


Tack, herr talman.


Ja, detta säger det mesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar