fredag 27 november 2009

HAX om tillväxt

Kort och gott av HAX om tillväxt.

Sverige har problem med tillväxten. I och för sig mindre problem än många andra länder, så här i finanskrisens spår. Men ändå.

Tillväxt är ett luddigt begrepp för många. Det kanske vore enklare att tala om välstånd. För orden hänger nära samman. Om vi vill få det bättre, då krävs tillväxt. Och att få det bättre handlar inte bara om privat konsumtion. Det är i slutändan detta som kommer att avgöra hur mycket vi kan satsa på sjukvård, utbildning, järnvägar, bredbandsutbyggnad och allt annat som folk tycker är viktigt.

Tillväxt i kombination med utveckling gör också våra liv bättre. Under de senaste 50 åren har till exempel hushållsarbetet närmast revolutionerats med kylskåp, tvättmaskiner, torktumlare, microvågsugnar och annat som inte bara introducerats och utvecklats - utan som även blivit ekonomiskt tillgängliga för allt fler. Det hushållsarbete som vi i dag kan uträtta på ledig tid på kvällar och helger motsvarade minst ett halvtidsarbete vid tiden efter andra världskriget. Detta för att nu bara ta ett exempel.

Samtidigt som tillväxten, totalt sett, är svajig - så får hushållen det bättre. I genomsnitt har folk fått 6,6 procent mer i plånboken jämfört med motsvarande period för ett år sedan (SCB). Det är den goda nyheten, både för alla svenkar och för landet som sådant. Det antyder att hjulen kommer att fortsätta snurra.

Nu återstår bara att se om världen är på väg ut ur krisen på riktigt - eller om det blir en dubbeldipp. En sådan kan utlösas när alla stimulanspengar som politikerna i många länder har vräkt ut skall betalas. För det kommer att svida.

2 kommentarer:

  1. Naja. Som jag rapporterar pa min bloggs ekonomisida Economics and Freedom 101 har svenska hushall knappt sett nagon forbattring i sin levnadsstandard, matt som real privat konsumtion per capita, de senaste 20 aren. En nominell okning ett ar ska vi sjalvfallet gladjas at, men satt i sitt sammanhang kan den lika garna bli en anomali som ett permanent trendbrott. Den ovriga ekonomiska utvecklingen som den ser ut idag pekar pa att det handlar om en anomali. Men jag ger garna the benefit of the doubt...

    SvaraRadera
  2. En anomali på 20 år må vara magert även om det för stunden är något att glädjas. Tror och hoppas dock att detta de facto är det efterlängtade trendbrottet som Sverige behöver och dess medborgare - eoner av rött röstande till trots - förtjänar.

    Skall väl inte ropa hej ännu men förhoppningen är att, med internets och bloggandets explosion för det fria ordet, vi skönjar en upplysning i och befrielse från den blöta tunga röda filt under vars mörker vi levt så länge.

    Bara att hålla tummarna, ja, förutom när vi bloggar och sånt förstås! ; )

    SvaraRadera