söndag 29 november 2009

Yttrandefrihet, religioner och minareter

Just skummat igenom Google Readern och såg det nu var ett och annat inlägg här och var om yttrande- och religionsfrihet med anledning av Schweiz folkomröstning om minariteter.

Här är några av inläggen.

Sakine skriver om "Europa och religionen":
Det finns två tendenser i Europa; krympt yttrandefrihet till förmån för religioner, och krympt religionsfrihet för muslimer "om européerna själva får bestämma.

I Dick Erixons inlägg "Minareter i väst, men inga kyrkor i Saudi-Arabien" står att läsa om en intervju med en Imam:
Imamen, verksam i väst, kräver minareter här, men försvarar inte rätten att bygga kyrkor i Saudiarabien. Samtidigt hotar imamen med att al-Qaida kan intressera sig för Schweiz om landet röstar emot minareter.

Hos Every Kinda People finns två inlägg. Ett om 'minareterna i Schweiz' och ett om 'yttrandefrihet i England'.
I det första står bland annat följande starka ord:
Så snart arabiska oljepengar är inblandade finns det anledning att misstänka att det blir en wahabisk indoktrineringsanstalt för kvinnoförtryck och helig terror.

I det andra står att: "Ett kristet par i England riskerar att förlora sin affärsverksamhet efter att ha åtalats för att debattera islam med en muslimsk gäst" varefter "en muslimsk kvinna klagade på att hon blivit kränkt. Diskussionen på hotellet handlade om huruvida Jesus var Guds son, eller bara en liten profet i islam." Paret blev arresterade.

Jacob Lundberg skriver att "Schweiz visar att majoritetstyret måste begränsas":
Bara för att 57 procent har röstat för att inskränka den privata äganderätten betyder det inte att det är rätt. Förhoppningsvis kan den här folkomröstningen leda till en förnyad demokratidebatt i Sverige som gör att vi får en författningsdomstol som kan garantera individens rättigheter mot övergrepp från majoriteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar