söndag 5 april 2009

Kollektivitetstanke och företagarjakt

Läser, som så många gånger tidigare, inlägg hos Dick Erixon. Detta hans inlägg, 'Näringsliv med stort N finns inte', kommer med anledning av artikeln 'Förtroendet visas i miljarder beslut' i SvD av Thomas Gür. Läs dem båda.

Så vill man då alltså, både till höger och vänster jaga dem som driver eget för att de skall ta ansvar. Ansvar, för att förtroendet för näringslivet nått botten..... Förtronde. Ansvar..... Vad har dessa gjort innan?!

Gür säger, bland annat:
"Ansvarstagandet är den enskilda företagarens ansvar mot sina kunder, och det är inte för att han är samhällstillvänd som kvartersbutikens ägare går upp klockan fem på morgonen, utan för att han vill försörja sig. Men det är hans egenintresse, inte hans självuppoffring, som ger oss möjligheten att köpa färska, varma frallor till frukost på väg till jobbet.

Allt detta vet svenska högerpolitiker om, eftersom de kommer från en tradition där förklarandet av företagandets villkor har varit en ideologisk grundsten. Så var det under planhushållningsdebatten 1944, över motståndet mot vänsteruppsvingets barnsligheter på 1960-talet till motståndet mot löntagarfonderna på 1980-talet"

Samt.
"Och alltid är det Näringslivet med versalt ”N”.

Att vänsterpolitiker talar om företagande och företagare på det här sättet förvånar inte. Det är helt i enlighet med deras världsbild.

I de flesta vänsterpolitikers idévärld finns inte människor av kött och blod, individer och frivilliga gemenskaper. Deras ideologiska landskap befolkas av abstrakta storheter som just Näringslivet, Kapitalet, Reaktionärerna, Storfinansen, Marknaden, Borgerligheten, Imperialismen – alla med inledande versal bokstav. Mot dessa storheter står andra lika abstrakta aktörer så som Arbetet, Arbetarklassen, Folket, De förtryckta, De progressiva, Socialismen."


Dick klämmer i med:
"Här har vi Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och de andra i rödgröna gänget. De vill ta makten över våra liv, för de anser sig sååå överlägsna oss andra.

Om denna grundsyn borde valrörelsen också handla. Därför ska borgerliga företrädare noga akta sig för att inta samma socialistiska översitteri i synen på samhället. Låt den grundläggande skiljelinjen mellan regeringsalternativen gå just här."

Vakna upp Alliansen - låt oss lägga röster på er av verklig anledning, inte endast bara för att det röd-gröna alternativet suger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar