onsdag 1 april 2009

Uppskattning, nej tack!

Sahlinisterna, vilka säkert får medhåll av Ohlyanerna, vill nu alltså höja skatten. Ja, du läser rätt!

I Expressen står då att läsa om denna dumhet. Ej förvånande förvisso, men ändå. Läs gärna vad som står där, jag förnedrar mig inte att citera något i detta inlägg. He he.

Iden att upp-skatta är dock över-skattad. Håller helt med S R Larsson hos Hayek-Institutet Sverige som säger följande:

"Pålitliga gamla socialdemokraterna slår till igen: det bästa sättet att lösa den ekonomiska krisen är att ta ifrån folk ännu mer pengar. Den har gången är det Raggaren och Thomas Östros som låter hela svenska folket få veta att de har för mycket pengar och måste ge mer av dem till den ofantliga sektorn."

Ofantliga sektorn! He he.

Ett försök att sammanfattat i några punkter vad S R Larsson säger:
* AV en ny förmögenhetsskatt FÖLJER att pengar skräms iväg till utlandet.
* AV en rättvisare fastighetsskatt FÖLJER att det blir mindre attraktivt tjäna ihop pengar i Sverige då investering i en fastighet egentligen blir straffbart.
* AV höjd skatt för höginkomsttagare FÖLJER "Precis som forra gangen Ostros hojde skatten for hoginkomsttagare" att "den skattebordan sakta men sakert" kommer "att sippra ner genom inkomstlagren. "Varnskatten" skulle bara drabba tio procent av befolkningen. Idag betalar 25 procent av alla svenskar "varnskatten".
* AV skattehöjningar för småföretagare FÖLJER mindre incitament att försöka expandera verksamheten, dvs "Att skapa jobb i Sverige blir med andra ord straffbeskattat."

S R Larsson sammanfatt det riktigt:
"Det enda sosseriet kommer att gora ar att ersatta belaning med skatteuttag. Samma utgifter bestar. Inte ett enda nytt jobb skapas. Tvartom: med sosseriet vid rodret igen blir det annu mindre attraktivt att starta och bygga upp foretag i Sverige."


Läser vidare hos Skattebetalarna där det står att läsa:

"Det traditionella perspektivet är att utgiftsökningar i större utsträckning än skattesänkningar på kort sikt kan stimulera ekonomin. Ny forskning pekar dock på att förhållandet kan vara det omvända."

"Congressional Budget Office har slagit fast att de utgiftsökningar som nu genomförs i USA på tio års sikt kan komma att skada ekonomin mer än vad de stimulerar. Anledningen är att utgiftsökningar tränger ut privata investeringar."

"Skattesänkningar uppmuntrar i stället till ökade privata investeringar och ökar dessutom långsiktigt incitamenten till arbete, utbildning och sparande. Genom att sänka skatterna snarare än öka utgifterna kan svenska politiker hålla fast vid och utveckla den ansvarsfulla politik som lett till en övergång från bidrag till arbete. "


Dick Erixon säger med anledning av seminariet om ovanstående att:
Sanandaji visade "hur Japan med kraftiga stimulanser av offentlig konsumtion misslyckats att få igång sin ekonomi — sedan 1990-talet. Resultatet är istället en statsskuld på 170 procent av BNP, den högsta i världen. Räntekostnaderna på de gigantiska lånen gör att Japan inte kunnat resa sig.

Därför varnar Sanandaji för att spendera offentliga medel enbart i syfte att stimulera ekonomin. Däremot kan det vara klokt att tidigarelägga infrastrukturinvesteringar som ändå behöver göras, men finns med i planer kommande år."


Ingerör tar upp en kommunpolitiker som säger nej tack till mer pengar till kommunen. Ingerö sammanfattar det slagfärdigt som vanligt att denne politiker påpekar "det som så många av hans kollegor vill dölja; att kommunernas överskott under senare år varit dubbelt så högt som de prognostiserade intäktsminskningarna och att det hade varit klokt att samla i ladorna istället för att leka Alla Goda Gåvors Givare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar