söndag 5 april 2009

Populi(s)m

Ur Expressen 090405:

"Ekonomin är nattsvart, men inte för alla. Svenska miljonärer varslas inte. De märker inte av snålblåsten. Överklassen har ett sorglöst förhållande till pengar, oavsett konjunkturläge. Enligt en undersökning från Svensk Handel kommer flertalet rika att shoppa på i sedvanlig takt. Samtidigt väntar massarbetslöshet bland vanligt folk. Borde det då inte vara dags för Robin Hood att inta scenen?


Nej. Det låter kanske rimligt att i rådande läge chockhöja de rikas skatter, men ingen vinner på det i längden.

För det första ska man komma ihåg att de flesta rika svenskar redan betalar oerhört mycket skatt. Mona Sahlin är djupt ohederlig när hon talar om att "de rika också måste bidra". De bidrar redan mest av alla och det ska vi vara tacksamma för.

För det andra är de Robin Hood-idéer Socialdemokraterna nu laborerar med destruktiva för samhällsekonomin. Att återinföra förmögenhetsskatten, som Mona Sahlin och Thomas Östros vill, riskerar att bromsa ekonomin när den behöver all fart den kan få. Det skulle heller knappast bli någon insats för jämlikheten. Detta vet Socialdemokraterna mycket väl. Särskilt Thomas Östros. Som skatteminister i Perssons regering hade han stort besvär att administrera förmögenhetsskatten.

Mycket kapital lämnade landet. För att undvika alltför stora skadeverkningar gav Östros de allra mest förmögna en gräddfil. De rikaste och mäktigaste, som H&M-familjen Persson, slapp delar av förmögenhetsskatten. Andra kunde lätt slippa undan genom skatteplanering. Betala fick framförallt de måttligt besuttna göra, de som inte hade tid och resurser att fixa och trixa. Strävsamma småföretagare, till exempel.

Socialdemokraterna framställer förmögenhetsskatten som god krispolitik. I själva verket är förslaget bara billig populism. Skatten skulle varken öka jämlikheten eller dämpa krisen. Men kapital och investeringar skulle riskera att försvinna vid sämsta möjliga tidpunkt.

Miljöpartiet är hederliga nog att erkänna att det vore en dum idé att återinföra förmögenhetsskatten. Det är synd att Sahlin inte lyssnar på de gröna. Socialdemokraterna är förstås oroade över att deras förtroende sjunkit i takt med ekonomin.

Men att möta krisen genom att hetsa mot de rika är inte direkt förtroendeingivande. I dessa svåra tider borde ansvaret för samhällsekonomin gå före billiga poänger."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar