lördag 18 juli 2009

Altruismen en katastrof och psykologisk omöjlighet

Citerar från Ayn Rand. Bok.

"Det psykologiska resultatet av altruismen kan observeras i det faktum att när många människor börjar diskutera etik, är det genom frågor som: "Ska man riskera sitt liv för att hjälpa människor som: a)drunknar, b) sitter fast i en eldsvåda, c) går rakt ut framför en lastbil eller d) hänger i ett stup och klamrar sig fast med fingertopparna?"


Fundera över vad det innebär att resonera kring etik i sådana termer. I samma utsträckning som en person accepterar altruismens etik, kommer de att drabbas av följande konsekvenser.


  1. Brist på självkänsla - eftersom hennes första hänsyn i fråga om värden inte är hur ska leva sitt liv, utan hur hon skall offra det.
  2. Brist på respekt för andra - eftersom hon betraktar människor som en hopplös samling tiggare som ropar efter hjälp ifrån andra.
  3. En mardrömslik syn på tillvaron - eftersom hon tror att människor är fångade i ett "illasinnat universum", och lever ett liv där katastrofer är ett konstant och primärt bekymmer.
  4. Och hon kommer, faktiskt, även att känna en håglös likgiltighet inför etiken, att bli uppgivet cyniskt amoralisk - eftersom de frågor hon ställer handlar om situationer hon aldrig kommer att befinna sig i och som är irrelevanta för de problem hon möter i sitt liv. Hon står därför utan etiska principer att leva efter.
Genom att upphöja frågan om att hjälpa andra till etikens centrala och primära fråga, har altruismen saboterat förståelsen för äkta välvilja och generositet människor emellan. Människor har fåtts att tro att det skulle vara en osjälvisk handling att värdesätta en annan människa. Därur följer implicit att en människa inte kan ha något intresse av andra - att värdesätta någon annan ges innebörden att offra sig själv. Altruismen utesluter att den kärlek, respekt och beundran en människa kan känna för andra är och kan vara en källa till glädje för henne själv, sådana känslor blir därmed ett hot mot personens existens, en in-blanco check av uppoffringar utställd på dem hon älskar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar