tisdag 28 juli 2009

Och hör sen!

"Trots att liberaler har betraktats som ett borgerligt klassintresse var det de som började strida för att arbetarklassen skulle få uttrycka sig fritt, organisera sig fackligt och få lika demokratiska rättigheter. Den tidiga arbetarrörelsen var liberal. Praktiskt taget varje annan epok och varje annan kultur har präglats av rasism och främlingsrädsla. Men liberalerna förklarade att alla har samma rättigheter och bekämpade kolonialism och imperialism.


Under 1800-talet lyckades de åstadkomma att slaveriet, som dessförinnan funnits nästan överallt, utplånades nästan överallt. Och under 1900-talet för också kolonialväldena och andelen av världens länder som är demokratier med allmän och lika rösträtt ökade från noll till mer än 60%.


Intellektuella kritiker av västvärlden skjuter in sig på vår skamliga historia av slaveri, kolonialism, rasism och kvinnoförtryck. Det är bra att de kritiserar sådant. Vår landsmän i tidigare epoker har horribla dåd på sitt samvete, som vi bör minnas för att det inte skall upprepas. Men när vi gör det får vi inte glömma att det historiskt unika med västvärlden inte är att den har ägnat sig slaveri, rasism och kvinnoförtryck - det har alla civilisationer gjort. Det unika är att det i denna del av världen uppstod idéer som fördömde slaveri, rasism och kvinnoförtryck, och som började bekämpa dem som omoraliska kränkningar."


"Anledningen till att vår förfäders Sverige tog sig ur misären var att också vi inspirerades av denna utveckling och började nedmontera de kontroller so hindrade människans skaparkraft. Vissa politiker vill gärna ta åt sig äran för att Sverige lämnade fattigdomen bakom sig. De menar att utvecklingen från svältens 1870 till dagens överflöd är resultatet av välfärdsstatens fördelning av resurser. Men politik kan inte skapa något nytt, bara ge oss individer möjlighet att skapa, eller att förstöra dessa möjligheter. Staten kan inte trolla fram välstånd, den kan bara fördela välstånd. Det förutsätter att någon redan har skapat det. Om vi hade fördelat alla inkomster och egendomar som fanns i Sverige 1870 så hade det inte gett oss ett liv i välstånd, utan vi hade levt på Mocambiques nivå."

Tack Johan Norberg för dessa ord.

Politiker skapar inget - det är den enskilde individen som gör förutsatt han får ha friheten att göra det. Politiker skapar ingenting och rikedom är inget konstant. Amerikanerna har ett bra uttryck för detta, att skapa rikedom - "make money". Ja, rikedom går att skapa - rikedom är inget konstant. Ekonomi är inget nollsummespel, den enes bröd är inte den andres död.

(Så detta med klass också. Igen. Klass är ett nonsensbegrepp. (Inte minst frågor som "Var går gränsen och varför etc etc?" visar på det). Nonsens för det finns ingen borgarklass som suger ut någon arbetarklass. De som kallas för borgarklass står ju för den fria individens rättigheter, en fri individ tillhör inte någon klass. Nonsens för att grupper inte har rättigheter, endast individer har rättigheter.)

Frihet är en rikedom i sig men friheten skapar också rikedom för fria individer att njuta av - friheten att njuta frukten av sin skapelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar