torsdag 30 juli 2009

Pengar och lycka

Inne och botaniserade lite på Johan Norberg sida och fastande för hans artikel "Pengar kan visst ge lycka". Citerar i dess helhet.

"”Vad är poängen med lycka? Den kan inte köpa dig pengar”, konstaterade komikern Henny Youngman. Han var inne och tassade på ett ämne som är allt hetare i forskarvärlden.


Många utgår från en paradox (socialforskare gillar paradoxer): I varje samhälle är rika lyckligare än fattiga, men trots att alla har blivit rikare i västvärlden under de senaste femtio åren, har vi inte blivit så mycket lyckligare totalt. Konsumtionssamhället sägs därför vara ett ekorrhjul, som stressar oss med ständiga krav och val.


Men det är ingen slump att lyckan växte dramatiskt efter kriget. Det var då tillväxten återkom och folk kunde se ekonomiska förbättringar under sin livstid. Att framstegen därefter inte haft samma effekt gör dem inte poänglösa. Det är de som gör att lyckan fortsätter att vara stor.


Det intressanta är att tillfredsställelsen enligt alla försök att mäta är störst i individualistiska och kommersiella regioner – Nordamerika, Nordeuropa och Australien.


Det är logiskt. Om vi är fria är det troligare att vi väljer att leva på sätt som passar oss, än om vi tvingas in i traditionella gemenskaper. Alla inslag i det moderna samhället passar inte alla, men frihet innebär också friheten att välja bort.


Dessutom tycks faktiskt vår mänskliga natur, som har utvecklats i en omgivning av prövningar, trivas med den komplexitet, de utmaningar och de valsituationer som det moderna samhället erbjuder. På samma vis som evolutionen har givit oss en kropp som mår bra av fysisk motion, tycks den ha givit oss en själ som mår bra av intellektuell motion.


Den holländske lyckoforskaren Ruut Veenhoven menar t o m att jordbrukskulturen var en 10 000-årig nedgångsfas för människan, full av kontroll och tristess. Homo sapiens utvecklades i den mer omväxlande jägar/samlar-kulturen och det är först i våra moderna, liberala samhällen som vi återfår den dynamiken och valfriheten. Men denna gång med större säkerhet och en långt högre materiell nivå.


Vi har inte bara fötts i rätt kultur, utan också i rätt epok. Sluta deppa!"



Lycka om kunde få behålla sina pengar då. Hurra, skattefridagen inföll den 23 juli i år! 29 juli förra året och under Gurans epok låg den till och med vid 10 augusti. Det har blivit bättre således - mer pengar! Men ärligt talat, 23 juli.... Fram tills dess har din förtjänst roffats åt av staten!

I USA ligger skattefridagen i April, blir säker senare nu när Obama "socialiserar" och bränner folks pengar. Men april jämfört med juli, det är en del det. Tänk då att amerikanerna tycker de har hög skatt och vi bara köper vårat skattetryck!

Den intervju som jag har i ett inlägg här är intressant, om inte sett den - se den, där framkommer att de styrande (läs SAP) insåg att man inte kan beskatta företag, företagare och höginkomsttagare hur högt som helst eftersom det - de facto - får negativa effekter på ekonomi, så för att hålla liv i bidragskarusellen var de tvunga att ta in skatt på annat sätt. Det andra sättet är att vi får betala avgifter på allt vi gör - moms. Således drabbar vår välfärdsstat de med sämst inkomster!

Vill du göra något för din lycka? Se då får allt i världen till att inte rösta in oppositionen till makten igen. Dessutom - ställ krav på Alliansen att de skall göra mer för vår frihet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar