måndag 20 juli 2009

Stackare och strån

Med anledning av tidigare - nyssligen - skrivna inlägg slog det mig måste orera något om ett allt för vanligt uttryck, som tyvärr också är allt för - okritiskt - accepterat, nämligen

"Alla måste dra sitt strå till stacken"


Vad betyder det? Vad innebär det?

  • Vem har bestämt att det måste finnas en stack, eller varur kommer tanken att det finns någon stack?
  • Vem bestämmer att man måste dra sitt strå till denna stack?

  • Varför tror folk, har folk okritiskt accepterat, att det finns en stack och att vi till denna stack måste dra våra strån?

Tanken här är att vårat samhälle - med dess starka stat - är en sorts organism. Det innebär att dess delar är beroende av helheten, alltså är inte delar i sig av något värde, dess värde ligger i att finnas till för organismens överlevnad.

Krass översatt - du är i en stack ingen unik individ med egenvärde. Ditt värde ligger i att upprätthålla organismen. Du lever inte för din egen skull, utan för andras skull.

Alltså, är du en myra är allt gott och väl. En myra lever på sitt förprogrammerade liv utan tanke.

Men, en människa är ingen myra. Hon är en tänkande och skapande varelse, en varelse med intellekt och förnuft. Allt det av människan skapade är en följd av detta.

Myran behöver stacken för sin överlevnad - myran är stacken.

Människan behöver sitt förnuft för sin överlevnad - människan är sig själv nog.

Att tvinga människan leva i en stack förnekar hennes natur. Detta visas inte minst i de totalitära staternas vansinnighet. Där människan måste inordnas, där hon inte är fri hindras hennes natur - hennes överlevnad beror på hennes förnuft.

Att tvinga människan leva i en stack är att förneka henne frukterna av hennes egen framgång, att avtvinga dem för andras skull vilka inte förtjänat dem.

För en myra är dragandet av strån helt förnuftsfritt och således är det varken gott eller ont.

För en människan är dock dragande av strån till en stack förnuftsvidrigt och därmed också omoraliskt och således ont.

För en myra är en stack varken frihet eller slaveri.

För en människan är en stack slaveri. Detta eftersom förnuftet blir slaven då förmågan blir slaven under det oförtjänta behovet. Devisen 'Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov' är vad som kännetecknar och väl sammanfattar detta vannsinne.

Människan är en individ. Ingen har någon som helst rätt att kränka henne - ingen annan individ, ingen grupp, ingen stat - ingen stack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar