onsdag 22 juli 2009

Tänkvärt kampanjerat av LUF

Några intressant rader om Jante, den jäveln, på krossajante.blogg.se

“Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt” - Wikipedia

Jag hade en gång en amerikansk professor. Denne var så fascinerad över hur snälla vi svenskar var som annonserade ut i tidningarna vilka som tjänade mycket pengar i just vårt område. Han var helt hänförd över vår storsinthet att vi i klassiskt Aftonbladet-manér med rubriker som ”Här är de 100 som tjänar mest i din kommun – vi har listan”, faktiskt redovisade inkomster offentligt för de drivna människor som kommit upp sig… Som den skarpsinnige redan räknat ut, försöker inte Aftonbladet, Expressen eller vilken blaska det nu må vara, vara snälla. Tvärtom är det implicita budskapet att vi skall offentligt hänga ut folk som tjänar pengar för att när vi går och hämtar posten på morgonen, kan titta på grannen som var med på listan och muttra något åt denne för dennes rikedom.

Inte nog med att jantelagen visar sig i skepnader som sidan ratsit.se där i princip vem som helst kan kolla upp grannens taxerade årsinkomst. Den ovannämnda lagen får också bisarra följder på andra samhällsområden som t ex i skolan. I Sverige uppfattas det som fult att det inrättas ”elitklasser” med elever med begåvning i mattematik och naturkunskap. Icke desto mindre har vi under sossarnas styre beskådat en politik som syftar till att svaga elever inte kan få hjälp av speciallärare med att läsa, skriva och räkna – att hjälpa de här eleverna vore att peka ut de som svaga – och därmed ett kliv från jantelagen.

I förläningen skulle man också kunna påstå att det svenska skattesystemet med dess progressivitet är en konsekvens av jantelagen: För inte är det okej att folk som jobbar mycket tjänar betydligt mer pengar. Se bara på värnskattens utformning och du har ett klockrent exempel på hur jantelagen inverkat även på skattesystemet.

Alternativ vård och fristående skola är också exempel på hur jantelagen bereder ut sig. Att folk tillåts tjäna pengar på människors behov av vård och skola är för många främmande. Ofta spelar det ingen roll huruvida vården eller skolan utvecklas och blir bättre. Det centrala är att alla skall få vård och utbildning på exakt samma sätt. Alla oavsett ålder och personliga preferenser skall tvingas gå genom den offentliga servicen.

• Folk tillåts inte tjäna pengar efter utbildning eller egna företag utan att folk kollar snett.
• Skickliga elever får inga nya utmaningar och svaga elever tillåts inte få den hjälp de egentligen skulle behöva.
• Skattesystemet sätter stopp för att entreprenörer och högt utbildade skall få den utdelning de rätteligen förtjänar. Värnskatten och den tidigare förmögenhetsskatten är två bra exempel.
• Många, oftast kvinnor har tidigare inte tillåtits starta egna sjukhus och vårdkliniker.

Du skall inte tro att du är något.
Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du skall inte tro att du duger något till.
Du skall inte skratta åt oss.
Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Du skall inte tro att du kan lära oss något.


Och om du ser Jante någon gång, slå honom gärna på käften från oss och alla andra som ogillar det han sysslar med och står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar