torsdag 10 september 2009

Angående sänkta löner och skatter

Detta är de bästa inlägget jag läst för dagen - tack för det Karl Malmqvist!

Säg att du går på a-kassa och får 7 000 kronor i månaden och att du lever i ett land utan jobbskatteavdrag, där alla betalar 30 procent skatt på sina inkomster oavsett om dessa inkomster kommer från pension, a-kassa eller jobb.* Efter skatt får du alltså ut 4 900 kronor.

Gör vidare det förenklade antagandet att den enda anledningen som du har att vilja ta ett jobb är att öka dina inkomster. Du söker alltså inte jobb som bara ger 6 900 kronor i månaden före skatt, utan ett jobb måste ge minst 7 000 för att du ska vara intresserad.

Plötsligt stampar Anders Borg in och sjösätter ett jobbskatteavdrag som gör att de inkomster som kommer från arbete bara beskattas med 28 procent.** Nu blir det genast lite mer komplicerat. Det verkar inte helt otroligt att anta att det är nettolönen, dvs. lönen efter skatt, som du bryr dig om. För att du ska välja ett jobb måste jobbet i fråga fortfarande ge mer än 4 900 efter skatt, men eftersom skattesatsen har sänkts innebär det att jobbet bara behöver ge lite drygt 6 805 kronor före skatt.

Innan jobbskatteavdraget krävde du minst 7 000 kronor i lön för att ta ett jobb. Efter jobbskatteavdraget behöver du bara få 6 805 kronor i lön för att vilja ta det. Din reservationslön – den lägsta lön som du är villig att arbeta för – har alltså sänkts.

Detta har Expressen, efter tre års hårt funderande, nu lyckats lista ut. Man skriver om hur regeringen konspirerar mot landets löntagare och arbetar för sänkta löner. Alliansfritt Sverige hänger självklart på. Låt mig få ur mig det här: Expressen – vilka jävla nötter ni är. Är ni nöjda med er själva? Sover ni gott om nätterna?

Fuck.

Låt oss återgå till vårt exempel. Har din situation som arbetslös blivit sämre i och med att din reservationslön har pressats ned av jobbskatteavdraget? Nej. Du får fortfarande ut lika mycket efter skatt som innan om du tar ett jobb till reservationslönen. Du kan köpa lika mycket nudlar som förut. Du kan bjuda din flickvän på lika många middagar som förut. DU HAR INTE FÅTT DET SÄMRE!

Har samhället förlorat? Nej. Ett antal personer har på marginalen kunnat gå från bidrag till jobb, bland annat då jobb som gav mellan 6 805 och 7 000 kronor i månaden tidigare inte fanns. Nu finns de plötsligt och går en person från bidrag till jobb tjänar samhället tvåfalt; dels minskar bidragskostnader och dels ökar skatteintäkter.***

Har de som redan tidigare hade ett jobb förlorat? Nej. De har ju fått mer pengar i plånboken och slipper betala så mycket i skatt till andras arbetslöshetsersättning. De som tidigare hade ett jobb till den tidigare reservationslönen, 7 000 kronor, fick tidigare ut 4 900 kronor efter skatt. Nu får de ut 5 040 kronor, 140 kronor mer!

En sänkt reservationslön på grund av jobbskatteavdraget är bra, skapar jobb och ökar marginalen för de som redan tidigare hade jobb. Läs, lär och förstå!

Uppdatering
Expressens egen expert, nationalekonomen Stefan de Vylder, säger att hans kommentarer har tagits ur sitt sammanhang. Expressens reporter kontrar: "Att gå in på netto och brutto och sakfrågor fanns det helt enkelt inte plats för." Jo men tjena...
__________________________
*Vi bortser från progressiva skatteskalor och skillnader i kommunalskattesats och antar alltså att alla alltid betalar 30 procent i skatt.

**Jag vet att jobbskatteavdraget inte är utformat såhär, men det påverkar inte resonemanget. Poängen är att skatten för de som arbetar sänks…

***Man kan självklart hävda att de skatteintäkter man förlorade genom att sänka skatten för löntagarna skulle kunna användas ännu effektivare på något annat sätt, dvs. det finns en alternativkostnad. Detta är helt legitimt att debattera, min poäng är bara att jobbskatteavdraget inte ger lågavlönade människor mindre pengar i plånboken; tvärt om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar