måndag 7 september 2009

Låna till sänkt skatt

Låna till sänkt skatt? Va!? Glömde ju kommentera detta stolliga uttyck i Sahlins "Så vinner vi valet" i inlägg tidigare idag. Mona sade ju så här:

"Nu behövs en regering som sätter jobben först. Inte en regering som lånar till skattesänkningar samtidigt som man säger upp lärare och undersköterskor. Så skapas inga nya jobb, skriver Mona Sahlin i Aftonbladet. "


Låna till skattesänkning? Vad betyder denna självmotsägelse?

Jag låter Dick Kling på folkkapitalism.nu får orera om detta:

"Eftersom argumentet riskerar att komma upprepas till leda fram till nästa val, finns det all anledning att granska det närmare. Det innehåller nämligen ett fundamentalt fel i synen på vem som har den första rätten till inkomsterna i Sverige; medborgarna eller staten. Regeringsformen är glasklar på den punkten. Den inleds med att: ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket.” Riksdagens och kommunernas makt att ta ut skatt bygger på folkets medgivande. Medborgarna har alltså första tjing på pengarna.

Om stat och kommun sänker skatterna är det följaktligen inte en fråga om att ge medborgarna pengar, utan att ta lite mindre av deras pengar. Det innebär också att man inte kan sänka skatten med lånade pengar. Man kan låna för att inkomsterna inte räckt till utgifterna, men man kan inte låna till lägre inkomster. Det är bara om man tror att staten äger alla inkomster som det går att tala om att staten tvingas låna för att den delar ut för mycket pengar till medborgarna."

(Fet stil min anm.)

Jaha, så var då inte mina pengar mina, utan statens.

Att Mona Sahlin säger diverse dumheter förvånar nog inte många. Men att SAP´s ekonomiske talman, monsieur Östros, gör det torde ju få vem som helst att lyfta på ögonbrynen och öppna öronen. Så gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar