torsdag 10 september 2009

Ett HAX-plock. EU mot svenskt TV-tittande

Just läst ett inlägg hos HAX om att vi "bryter mot det EU-direktiv som säger att minst hälften av alla tv-program skall vara producerade i Europa. Svenska folket tittar på "för stor" andel amerikanska program." Läs mer i artikeln "EU kritiserar svensk media", där står bland annat:

"EU-kommissionens talesperson i IT- och mediefrågor, Martin Selmayr, låter hälsa via mejl att man är bekymrade över svenska kanalers låga andel av europeisk produktion. Men i dagsläget tänker de inte vidta några åtgärder utan väntar på den rapport som ska komma nästa sommar. Om ingenting har förbättrats då så ser man sig tvungen att kontakta svenska myndigheter i frågan.


Malte Andreasson kan inte uttala sig för hela TV4 men tycker personligen inte om EUs direktiv:


– Det är protektionistiskt och fånigt. Jag tycker att det här är något TV-kanalerna själva kan ta ansvar för."


Fri media.... någon?


Fantastiskt. Inte nog med att EU aldrig blev en gemenskap för frihandel nu skall det till att talas om vad man skall få titta på också. Ge fan i vad svenska folket tittar på och framför allt - ge fan i vad jag tittar på!

Ingerö säger om detta:
"Bland de miljontals meningslösa idiotier som sysselsätter Eurokrater dagarna i enda finns de direktiv som reglerar nationaliteten på de program som staterna tillåter tv-kanalerna att visa. På den här punkten är Sverige väldigt bångstyrigt, och får därför kritik. "



När ändå är inne på det - läs även Johan Norbergs artikel i Metro, "Sluta berätta för oss vad vi ska tycka, Staten", som väl passar in här. Johan skriver det med anledning av en utställning om Pol Pot som Forum för levande historia genomför, forumet är

"en statlig myndighet och genomför denna informationskampanj om kommunismens brott för att den borgerliga regeringen har beställt det."

Johan säger vidare att

"Många ifrågasätter om staten ska ägna sig åt sådant. I en mening är kritiken futtig. Myndigheter bränner flera miljarder varje år på all möjlig propaganda – för ett starkare EU, för mer pappaledighet, för spelmonopolet och för att få oss att tro att vi har låga skatter. Att staten dessutom passar på att säga att massmord är dåligt må väl vara hänt.

Men ändå. Vore det inte bättre om historien slapp politiseras och om staten över huvud taget slutade berätta för oss vad vi ska tycka? Var det inte just för att vi trodde på friheten att tänka själv som kommunismen var dålig?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar