tisdag 29 september 2009

Flum vs Disciplin

Bra bloggat av Dick Erixon om svenska skolans förfall - "Ingmar Bergmans grepp om skolan måste upphöra".

Ingmar Bergman styr svensk skolpolitik. Han skrev manus till filmen “Hets” (1944), och sedan dess har det stegvis blivit fullständigt tabu att kräva ordning och reda i skolan.

Idag är det inte lärarna som sätter skräck i eleverna, utan tvärtom. Det är lärarna som springer och gömmer sig medan eleverna skapar skräckvälde i klassrum, korridorer och uppehållsrum. Rollerna är ombytta.


Och så undrar politikerna varför eleverna inte lär sig något i skolan….


Eller som skolverkets generaldirektör Peter Thullberg sa i radion igår: ”Det är nästan tragiskt att en så rik skola som den svenska genomgår den här utvecklingen.”


Han citeras i Sydsvenska Dagbladets ledarartikel, Bakläxa för skolan:


Sedan mitten av förra decenniet har grundskolan gått mot ständigt försämrade kunskaper och alltmer segregation. Likvärdigheten minskar och elevers sociala bakgrund får allt större betydelse för deras skolresultat.


Men att dividera om huvudmannaskapet för skolan, som artikeln gör, är meningslöst. Det handlar om ett enda ord: disciplin.


Om elever ska lära sig något vettigt alls, måste det råda en studiemiljö där kunskap sätts i fokus. Så har det inte varit på årtionden. Skolorna är dagis, där anarki råder. Ingen respekt för något. Allra minst för kunskap.


Det är dags att lärarna får tillbaka makten. Och att de har ryggrad nog att hävda sin plats. Det kräver uppbackning av regelverk och skolledare. Något som, vad jag hör, bara finns på pappret. Ingen försvarar en lärare som hamnar i konflikt med bråkiga elever. Eleverna har rätt. Läraren anklagas för att vara en “Caligula”, som latinlektorn i Bergmans film (utmärkt spelad av Stig Järrel).


I en tid då den globala konkurrensen blir mördande hård, och kunskaper är en förutsättning för att hänga med, då väljer Sverige att avveckla allt vad utbildning heter. Man förvandlar skolorna till lekstugor och gör kunskap till något tråkigt, med låg status.


Man kan tycka skattetrycket är åt skogen, att reglerna för företagen snärjer deras växtkraft. Men ingenting är mer allvarligt än att de uppväxande generationerna får lära sig att kunskap är skit och att man inte behöver förkovra sig för att klara sig i livet.


Flumskolan är Sveriges undergång.


Är det undra på att man vill sätta sina barn i privatskola? Och månne det är därför motståndet är så stort mot just privatskolor, att det är att erkänna den svenska skolans tillbakagång? Dock, även om svensk skola vore bättre - varför skall inte jag få välja var att sätta mina barn? Vem angår väl det förutom mig och min familj? Nej, precis - ingen!

Nu är det dock inte bara skolan som är ett stort flum enligt min mening. Alla medborgare är över huvud taget betraktade som en sorts varelser som icke är kapabla till att ta ansvar för sitt eget liv. Således rota överheten i alla delar av våra liv. Där finns ju sedan dem som tycks önska att staten inte enbart skall rota utan ta över och förvalta oss helt och hållet. Alliansen har varit allt för fega att lyfta fram individen och individens frihet, integritet och eget ansvar - hoppas att de förändringar som tycks äga rum hos Centern och KD är positiva tecken på förändring. Alternativet är dock uteslutet, där är där överheten personifierad finns - de vilka önska konfiskera våra pengar för att sedan fördela såsom de känner vara rätt.



När skall så människan äntligen få myndigförklaras?!


När skall jag få lämnas ifred!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar