Ingerö följer upp Sahlins runda i Expressens utfrågning av partiledarna. Ingerö gillar formen "Formen med rena frågor-svar-artiklar ogillas av många svenska redaktörer, men ger onekligen mer till läsarna." Mer svar är ju bra. Två frågor, svar och kommentar:
Ska skattehöjningarna för att klara krisen vara permanenta eller tillfälliga?och jämför med
När man förändrar en skatt så förändrar man ju den därför att man tror på den.Varför ska man få avdrag för att bygga nytt kök, men inte för att städa köket?Detta går ju inte ihop. I det första svaret säger hon att inkomstskatten måste upp, trots att hon enligt egna uppgifter inte har räknat på kostnaderna och därför inte heller kan veta om den måste upp. I det andra svaret ger hon det mer rimliga svaret att ROT-avdraget är tänkt som en tillfällig stimulans i dåliga tider.
Att jag, för att jag plockar in en person som städar hemma hos mig, ska få lägre skatt, är helt obegripligt. När vi lägger förslag om rotavdrag, till skillnad från regeringen så gör vi dem tillfälliga, för det är något att sätta in just när arbetslösheten är stor, och konjunkturen är tuff.
Ingerös konstaterar således om sossarnas ekonomiska politik:
Skattesatserna är skrivna i sten medan de faktiska intäkterna, genom diverse avdrag som införs och avskaffas beroende på dagshumör, är förhandlingsbara. Den principiella ståndpunkten är att ingen har rätt till sina egna pengar och att skatten ska höjas, inte för att den inte drar in tillräckligt utan för att den definitionsmässigt är för låg.
Och så anklagar vänstern alliansens politik för att vara blint ideologisk.
Läs gärna hela inlägget. Jag avslutar med Ingerös slutsats:
Intervjusvaren förstärker mina två huvudinvändningar mot henne som statsminister. Dels saknar hon förmåga att tänka konstruktivt och konsekvent om ekonomiska system. Dels har hon ett tämligen öppet förhållande till sanningen. I en värld där kunskap och pålitlighet har ersatt visioner och ideologi är hon, som jänkarna säger, not ready to lead.
Med anledning av att Sanna Rayman tigger lite input om frågor till Sahlin är detta vad Stefan Carlsson skulle vilja fråga:
"För det första, exakt hur stor del av jobbskatteavdraget vill socialdemokraterna ska avskaffas, eller med andra ord hur mycket vill socialdemokraterna att inkomstskatten för vanliga löntagare ska höjas?
Förmodligen lär Mona Sahlin försöka undvika svar genom att säga något i stil med att det är en förhandlingsfråga med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men även om det är förståeligt att hon inte kan säga hur dessa förhandlingar kan sluta borde vi få veta vilket utgångsbud socialdemokraterna har, eller vad de skulle ha gjort om de haft egen majoritet.
För det andra, hur kan Mona hävda att den låga norska arbetslösheten bevisar att vänsterpolitik fungerar när Norge har såväl lägre skatter på arbete som lägre ersättningsnivå i a-kassan än vad Sverige har?
Och hur förklarar hon att den norska arbetslösheten 2005 var klart lägre än i Sverige?
För det tredje, hur kan Mona hävda att utanförskapet ökat sedan 2006 när SCB:s officiella statistik visar att utanförskapet minskat kraftigt, trots den värsta internationella ekonomiska krisen sedan 1930-talet?
Mer specifikt visar statistiken (se här för att kolla själva) att i september 2006 var 987000 personer eller 18,4% av den arbetsföra befolkningen i utanförskap. Den senast tillgängliga månadssiffran, för december 2008, var blott 814000, eller 15%.
För 2009 finns statistik tillgänglig för alla kategorier förutom "ekonomiskt bistånd" (vad som i folkmun är känt som socialbidrag), och det visar en samlad ökning av arbetslösheten med 78000 personer, men en minskning av antalet sjukskrivna och förtidspensionärer med 11000, eller en ökning totalt av utanförskapet med 67000.
Även om vi antar att antalet med socialbidrag ökade med så mycket som 20% mellan december 2008 och juni 2009, eller 18000 (vilket troligen är en överdrift), så skulle det totala utanförskapet fortfarande vara klart lägre (899000) än det som gällde i september 2006 (987000).
Och vad säger det faktum att utanförskapet fortfarande är klart lägre än när de borgerliga övertog regeringsmakten trots den värsta internationella lågkonjunkturen sedan 30talet om politikens effektivitet?"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar