onsdag 23 september 2009

Tala ur (s)kägget av f.d. riksdagsman om skattesystemet

Inlägg hos Ingerö om en f.d. socialdemokratisk riksdagsman som medger att skattesystemet är bedrägligt. I inlägget nämns:

källskatten, alltså skyldigheten för arbetsgivaren att betala in våra inkomstskatter.

Den reformen möjliggjorde sextio- och sjuttiotalets våldsamma skattehöjningar genom att pengarna inte längre mellanlandade hos löntagaren innan de gick till Skatteverket. Svensson förlorade känslan för vad han betalade i skatt, och kunde därmed fås att betala mer.


Medgivandet som framkommer är således att:

"Särskilt arbetsgivareavgifterna är höljda i dunkel för löntagaren eftersom de inte syns, vare sig på lönebesked eller deklaration. Därför borde löntagaren få ut hela sin lön och sedan själv ansvara för att betala in avgifterna till socialförsäkringarna.

Vänner av ordning och rättvisa. Hur tror ni detta skulle påverka skattebetalningsviljan?"


Ingerö konstaterar:

Detta är ett sensationellt uttalande. Tidigare har socialdemokrater (inklusive Silfverstrand) mässat om det svenska folkets solidaritet och vidhängande önskan att avstå sina pengar för det gemensammas bästa. Men nu medger alltså Silfverstrand att betalningsviljan beror på att vi inte upplever oss betala. Skattesystemet är alltså bedrägligt, närmast jämförbart med bluffakturering.

Bra att vi fick det fastslaget av en som varit med tillräckligt länge för att kunna uttala sig med stor säkerhet.

Har länkat till detta dokumentet, "Agenda 2010 - om möjliga värderingsskiftande reformer", tidigare men skadar aldrig göra det igen. Munkhammar kommer där in på ovan nämnda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar