måndag 7 september 2009

Sahlinskt nonsens

Var ett par dagar sedan jag läste Sahlins "Så vinner vi valet" i Aftonbladet. Surfade just in på nämnda egna-förslagslöse snackpåses sida för att läsa eländet igen.

vinner vi valet. Så hur? Inte någonstans i de sedvanliga mantran finns detta HUR. Förvånad är jag dock icke utan kan inte annat än instämma i Ingerös ord:

"Jag är nog en av bloggosfärens ettrigaste Sahlin-kritiker. Jag anser att hon är en politisk avelsprodukt, därtill svårartat banal och generande okunnig. Hennes intellektuella innehållslöshet toppas endast av hennes politiska dito. Hennes spetskompetens är att lägga huvudet på sned, utnämna "jätteviktiga" frågor och kräva att "något" görs."


Det jag går igång på (nej, inte sådan upphetsning!) är följande hennes inledande ord:

"Vi socialdemokrater bär på en dröm om frihet.
- Vi vill att alla människor ska vara fria att forma sina egna liv och förverkliga sina egna drömmar. Rättvis fördelning, välfärd åt alla och minskade klyftor skapar trygghet och möjligheter som gör att den individuella friheten kan växa. Därför är vår socialdemokratiska dröm om frihet också en dröm om jämlikhet."


Positiv frihet kontra negativ således. Dock finns inte positiv med positiv frihet. Det frihetsbegreppet är ett antibegrepp. "Fria att forma sina egna liv och förverkliga sina egna drömmar" är ju just vad som inte tillåts när individers inkomst konfiskeras och företags ekonomi även den urholkas så att anställning är en omöjlighet - väl uppbackat av LAS. "Rättvis fördelning" är denna konfiskering av frukten av människors skapelser och förtjänst av arbete. Det är ju jäkligt märkligt att klyftor ännu finnas efter eoner av enpartistat i vårat land! Sen drömmen om jämlikhet - alla lika alltså. Men alla kanske inte vill ha en Lamborghini eller Volvo, alla kanske inte strävar efter rikedom.

Motsägelsen är ett faktum, alla skall vara lika samtidigt som alla skall sträva efter att förverkliga sina drömmar, är allas drömmar lika, är allas drömmar SAPs drömmar?


Det är just den politik som SAP fört, som ännu förs, skatter och regleringar - det tar tid att förändra - som håller ett land i låg tillväxt, hög arbetslöshet, kvaliteten i sjukvården är dålig etc etc. Som det är är, tyvärr, Moderaterna i många avseenden ett nytt folkhemsparti.


Att verkligen uppmuntra och önska verklig frihet, att få vara verkligt fri, fri att få förverkliga sina drömmar, fri att njuta frukterna av sin skapelse, fri att använda sin inkomst att konsumera och därmed, genom utbud och efterfrågan, hålla ekonomin igång - det är inget SAP önskar. Detta är av ondo enligt dem, verklig frihet är nämligen enligt Sahlin "otrygghet och orättvisor" eftersom alla inte får lika. Denna otrygghet och orättvisa är sedan "medveten borgerlig politik".


Verklig frihet är av ondo således. Men framtvingad likhetsfrihet det är av godo.


Det är just därför som Sahlin och SAP alltid kommer att vara drömmare: "Vi socialdemokrater bär på en dröm om frihet." Så sant, drömma om frihet är allt de kan, för att med verklig frihet att göra har de inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar