lördag 12 september 2009

Ett HAX-plock. Politker. Fasader. Förakt.

Ett mycket tänkvärt av inlägg av HAX angående den franske inrikesministern Brice Hortefeuxs klavertramp. Eller vad skall man kalla det? HAX ber oss fundera över följande:

Dels att inte ens ledande politiker har fattat den nya tekniken, att de kan bli filmade, inspelade eller fotograferade precis när som helst.

Dels att den nya tekniken förmodligen kommer att leda till att politiken blir mer korrekt – och tråkig. Ingen kommer att våga skämta om något. Alls. Än mindre säga vad de egentligen tycker och tänker. Varenda ord kommer att vara noga formulerat, förhandsgranskat och godkänt av spindoctors i framtiden.

Dels att man kan undra om det – i så fall – är bättre att politiker kan vara fulla av skit utan att någon upptäcker det.

Och funderar sedan vidare:

"Kommer framtidens politiker alla att bli som Reinfeldt? Lugna och samlade med en antydan till ett leende, trots man sällan ser dem le på riktigt? Lågmälda, genomtänkta och till synes allt igenom präktiga? (Och när de någon enstaka gång lackar till, då sker det bara i kontrollerade interna sammanhang.)"

Min fundering är vad detta gör för politikerföraktet. Många föraktar dem inte enbart för att de är politiker utan också för vad de som politiker tycker, gör och säger. Om de nu inte säger vad de tycker och tänker, vad är det då för figurer vi har att göra och således vad skall vi med dem till?

Den självklara lösningen är ju så klart att efterhand se till att så lite som möjligt har med politiker att göra så att vi därmed har så få politiker som möjligt. Om de ändå inte kan vara sig själva - ärliga - varför då ha dem? Och om de ändå, ärlighet till trots, ändå skapar mer problem än de gör nytta då de ju omöjligen kan veta och avgöra vad som är bäst för var och en av oss enskilda individer - och med vilken jäkla rätt! - vad skall vi med dem till.

Nej, minimera staten till rättsväsende, infrastruktur, militär och polis och låt människor själva klara av resten. På så sätt slipper vi diverse nonsensskandaler. Dessutom blir ju ett antal paparazzis utan jobb så de kan skaffa sig något vettigare att göra, typ ett liv.

Win win - det är libertarianismen det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar