tisdag 15 september 2009

Islamismens seger

Bok: Islamismens seger - Magnus Norell (forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och vid The Washington Institute for Near East Policy. Han har specialiserat sig på frågor som rör terrorism, politiskt våld och säkerhetspolitik i Mellanöstern och Centralasien. Han är även kolumnist för Utrikesbloggen.se.)

Boken:
Politisk islam och dess militanta gren islamismen har vuxit sig allt starkare i Mellanöstern under de senaste decennierna. Med sitt budskap om evig strid mellan gott och ont, där det onda främst representeras av Israel och väst, har denna på en gång politiska och religiösa ideologi vunnit insteg i de flesta av regionens länder. Det är inte den arabisk-israeliska konflikten som är grundproblemet i Mellanöstern, utan den radikala islamismen.

Kriget mellan Israel och Hizb’allah i Libanon sommaren 2006 blev en seger för Hizb’allah och dess främsta vapendragare – regimen i Iran. Men framför allt blev kriget en seger för islamismen. En seger som kunde ha undvikits om det internationella samfundet hade agerat kraftfullt och solidariskt med Libanon efter Israels tillbakadragande 2000. I stället har den mest oförsonliga ideologin i Mellanöstern nu fått vind i seglen. Konsekvenserna av detta kan bli både långvariga och förödande.


Islamismens seger är en nödvändig bok för alla som vill förstå islamismens roll i världspolitiken idag.


Dick Erixon kommenterar:

Norell är alltid intressant att läsa, för han skrapar obönhörligen bort allt kringprat och söker sig direkt till problematikens kärna. Det är ovanligt i en för vår tid så känslig fråga som islam och Mellanöstern. De flesta går som katten kring het göt, och vågar inte säga som det är. Utom Norell.

Samt:

Sverige, FN och EU talar om fred men agerar i praktiken för att understödja islamsiternas krig.

Det är, menar jag, i detta ljus man ska se Israels ovilja att följa uppmaningar om att sluta bygga bostäder och öppna gränser. Världssamfundet står på Irans, Syriens och Hizbollahs sida. Och dessa aktörer vill döda så många israeler de får chansen till.


Efteråt skulle världssamfundet naturligvis fördöma dödandet, men inte lyfta ett finger för att dessa våldsverkare fortsatte att försöka döda israeler.


Därför anser jag att Israel har all rätt i världen att försvara sig och sin nation med alla tillbuds stående medel. Det är krig. Och väst visar i handling att man stöder Israels fiender.


Först när världssamfundet menar allvar och talet om fred backas upp med tydliga handlingar som sätter press på Iran och Syrien, kan det bli fred. Allt annat är bara skitsnack.


Och jag har ännu bok på min inköpslista. Många böcker blir det..... Tur det är jul snart - bokklappar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar