måndag 7 september 2009

LAS och arbetsrätt

"Las drabbar främst de svaga på arbetsmarknanden" är ett inlägg i Södermanlanda Nyheter som jag fick tipsat om (tack Petter!) Däri konstateras rätt:

"Vägen till helvetet är stenlagd med goda avsikter, lyder ett talesätt. Säkerligen var det någon form av god avsikt som låg bakom stiftandet av lagen om anställningsskydd, Las, i mitten av 1970-talet. Men så som Las fungerar idag leder den inte till mycket trygghet på arbetsmarknaden."


Dick Erixon konstaterar vidare:

"Det är lustigt när försvararna av LAS och annan lagstiftning som reglerar arbetslivet menar att ändringar i dessa regler skulle rubba balansen. Det är ju exakt tvärom. Det var när staten, under de radikala åren efter 1968, klampade in på arbetsmarknaden som det dittills framgångsrika samarbetet mellan parterna kastades över ända."


samt även avseende arbetsrätten (med tanke på göteborgsbränderna) att:

"Eftersom både lag och mentalitet gör det så svårt och besvärligt att minska personalstyrkan, drar sig alla arbetsplatser för att i det längsta utöka den. Man vill inte utsätta sig för risken att behöva minska antalet anställda.

Därför står så många utanför istället för att göra en insats där det behövs för tillfället.

Bara om man tycker det är bättre att unga är ute och bränner bilar och vandaliserar hellre än att ha tillfälliga jobb kan man anse nuvarande arbetsrätt är bra."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar