tisdag 24 mars 2009

Kan inte låta bli om LO

Sade jag inte skulle inlägga mer om LO och bonusar men kan inte låta bli.

I
inlägg av Ingerö tar han upp det något komiska faktumet att det snart är dags för bonus-debatt i riksdagen. Hur så komiskt? Jo, SAP hade ju med sina oppositionskollegor begärt denna möjlighet till rosenbadskt skitkastande innan detta Wanja-debaclet aka LO-bonus! Långnäsa? Yes!

Ingerö konstaterar:

"På torsdag vankas det riksdagsdebatt om jättebonusar. Detta på begäran av oppositionspartierna med socialdemokraterna i spetsen. Jag kanske inte behöver nämna att debatten begärdes innan LO-bonusarna kom till allmänhetens kännedom. Så kan det gå när man vill använda riksdagens regelverk för att kasta skit på politiska motståndare. Ska bli intressant att se om Thomas "moralpaniken" Östros tar debatten själv eller om han i sista stund "får förhinder" och kallar in en ersättare... Debatten startar 12.00 och direktsänds i SVT2 och SVT24. Fram med chips och dippsås!" Det är så man funderar på att ta ledigt för att bevittna spektaklet!"


Vad gäller de egna leden inom LO - toppen - så sluts de. Läser
hos Ingerö:
"Aftonbladet har ringt runt till LO:s olika förbundsordförande och funnit att Wanja Lundby-Wedin har deras förtroende. Även notoriskt stökiga förbund som Transport och Elektrikerna tycks vara med på båten, vilket säger något om hur allvarligt den fackliga familjen ser på läget.

Den gemensamma nämnaren är att de alla säger sig uppfatta hennes okunskap om det egna styrelsearbetet som trovärdig, vilket naturligtvis är intressant med tanke på att just detta är det minst trovärdiga i hela historien. Livsmedelsarbetareförbundets ordförande Hans-Olof Nilsson står för dagens bästa Badgad-Bob:
"Det jag kan konstatera är att Wanja har varit väldigt öppen med sina tankar kring det här."
Detta efter att hon gjorde sig oanträffbar i nästan två dygn, påstod sig vara okunnig om chefslönerna i ett företag vars styrelse hon suttit i sedan 1994, och sade sig inte känna till tydligt tryckta formuleringar med hennes namnteckning under. Dessutom har hon hittills bara kommenterat avtalen inom AMF Pension. Någon kommentar om AFA-historien har vi fortfarande inte hört.

"Öppen med sina tankar", sa han..."


Flera inlägg:


Johan Norberg
säger så här:
"I ljuset av hur LO och Svenskt Näringsliv (inte) har skött sin gemensamma baby AMF börjar man nästan känna att ödets ironi är lite väl elakt mot de röster som svarade på krisen och finansvärldens excesser med att nostalgiskt efterfråga svensk industrikapitalism, samförståndslösningar och klassisk korporativism."


Federly undrar:
"Är det någon som verklgientror att Wanja inte visste vad hon beslutade? Att hon inte fått nos om dessa bonusar hon besluta tom under 15 år? I så fall skulle det nog vara skäl för att låta madame snarast gå vidare mot nya uppdrag."


Dick Erixon har liknande
funderingar:
"Hur kan man vara så tappad bakom vagnen att man inte vet vilka beslut man röstat för?! Hur kan Socialdemokratin göra anspråk på att styra landet om deras högsta representanter har noll koll på vilka beslut de fattar?

Borde inte socialdemokraterna gå i någon sorts grundkurs om hur styrelsearbete fungerar innan man vill överta regeringsmakten?"


Johan Hedin säger följande:

"Att privata företags ägare genom styrelsen vill rekrytera branschens allra bästa är inget konstigt. Inte heller att man är beredd att fatta ett beslut som innebär stora kostnader för företaget för att få rätt person. Det är en balansakt som ligger helt i händerna på de som bär de fulla ansvaret - ägarna och ägarnas representanter.

Att dessa kostnader disponeras så att den rekryterade personen får mer om han eller hon lyckas bra i sitt jobb (att göra företaget i fråga mer värt) och mindre om det inte går lika bra, tycker jag personligen är en attraktiv modell som minskar risken för företagets ägare och som placerar personen i samma incitamentsbåt.

En helt annan sak är det när det är fråga om skatte- eller medlemsfinansierade verksamheter.

Särskilt pikant blir detta när styrelseledamöter och sådana som ska företräda medlemmars intressen slår på stora moraltrumman kring andra (och privata) verksamheters bonusar och sagolöner.

Vi som har hållit på ett tag minns säkert en av LO's mer färgstarka ledare. Stig Malm. Han fick faktiskt lämna sitt jobb tack vare sin medverkan i att beviljat miljonfallskärmar till en chef för ett av LO delägt bolag, BPA."

Och att Wanja o Co nu:

"försökt göra något slags klasskampsnummer av bonusar och resultatlöner. Samtidigt som hon och en hel rad del andra namnkunniga LO-toppar sitter och beslutar om att sätta sprätt på 100 miljoner av deras medlemmars/pensionsspararnas pengar i en i mitt tycke oförklarligt hög ersättning."

Nu får det räcka om bonus och LO. =bLOnus?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar