tisdag 17 mars 2009

Palme. Svensk utrikespolitik. x 2

Intressant läsning av följande inlägg av Anders Edwardsson och inlägg av Dick Erixon om Palme med anledning av artikel i SvD.

SvD: "När det stormade i Washington kring Olof Palmes kritik av USA:s Vietnamkrig så var Sveriges bästa vän paradoxalt nog försvarsdepartementet Pentagon. Orsaken var att USA hade ett mer intimt hemligt samarbete med Sverige än vad som varit känt."

Dick: "Detta Olof Palmes dubbelspel spökar ännu i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Den svenska självbilden är schizofren — var står vi? Och vad står vi för? I rädslan för att ta ställning har många, inte minst till vänstern, stoppat huvudet i sanden. Och besvärjelsen lyder: alliansfri!!"

Anders: "Redan Per Albin Hansson kallade på sin tid allt tal om svensk neutralitet för "dillerier" Och nu har ytterligare avslöjanden krupit fram (i form av en doktorsavhandling) som visar hur hycklande inte minst Olof Palme var i denna fråga". Läs mer på Anders sida om detta, han ger ett litet smakprov på sin bok som kommer ut nästa vecka, En annorlunda historia.

x 2. Alliansfrihet och grått. Dubbelspel och schizofreni. Neutralitet och dilleri. Strutsmentalitet. Paradox.

x 1. Svart. Eller vitt? Ta ställning. Dilla inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar