tisdag 24 mars 2009

Dawit och fördelen med demokratier

Inte utan att man är glad man lever i demokrati och det är inte i en demokrati som Dawit Isaak är på besök i. Dawit är fängslad i en diktatur. Eritrea heter landet. Dawit, svensk medborgare som han är, har nu varit inburad i åtta år. Åtta!

Trots omvärldens påtryckningar händer föga.
Frågan blir ju då hur påtryckningar på förtryckande regimer fungerar? Ja, det har ju sällan fungerat innan och inte nu heller. Dialog och förhandling är ju inget typiskt kännetecken för totalitära regimer och ideologier. Läs exempelvi artikeln "Ambassadören - Ta ert bistånd och stick" i Expressen.

"Påtryckningar hjälper inte En klar majoritet av Sveriges riksdagsledamöter kräver av Eritreas president att Dawit Isaak friges omedelbart. Men ambassadören säger att internationella påtryckningar inte kommer att hjälpa. Om att EU nu diskuterar att strypa biståndet till Eritrea om inte politiska fångar friges säger Yonas Manna:
- Det är oerhört vulgärt att hota på det sättet.

För GP berättar Yonas Manna att han själv lärde känna Dawit Isaak och hans familj i Sverige under 1990-talet. Ambassadören kallar Dawit Isaak för ”en trevlig kille”. GP:s Gabriel Byström pressar ambassadören med frågor kring om han gjort något för Dawit Isaak. Ambassadören svarar nej.
- Att tycka något och att agera är två skilda saker. Om jag som statsanställd skulle åka till Eritrea och säga att vi borde frige Dawit Isaak - nej, det skulle bli löjligt.


Varför?

- Expressen frågar en massa personer just nu vad har du gjort för Dawit Isaak? Nu frågar du mig samma sak. Allvarligt talat... Om du är medlem i administrationen så finns det en massa saker som du bör göra och andra du inte bör göra. Det finns saker jag tror på, det här är inte en av dem, säger Yonas Manna till GP.


GP frågar vad Yonas Manna har att säga till Dawit Isaaks tre barn hemma i Göteborg.
- Jag önskar dem lycka till."

Som sagt, inte utan att man är glad man lever i demokrati där får fina killa leva i frihet, det är just detta som gör demokratin så fängslande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar