onsdag 25 mars 2009

21 dagar av etiska dilemman

Läser i inlägg hos MXp. Inlägget "Etiska dilemman i Operation Cast Lead mot terrorismen. Militär-strategisk informaition från ISRAEL DEFENSE FORCES (IDF). - The Strategic Division. - The Military-Strategic Information Section".

Hela inlägget består av 17 punkter. Jag väljer här att ta med dem som berör påstående om massakern av palestinska civila.


"
(6) Under de senaste två åren har Hamas medvetet utvecklat sin terrorinfrastruktur som en naturlig del av dess civila infrastruktur (till exempel: över 1/3 av de 122 husen i närheten av al-Attra var försåtsminerade). Under striden fördes invånarna i Gaza ut till gatorna och Hamas gömde sig bland dem, bar civila kläder och gjorde effektivt invånarna till mänskliga sköldar. Alan Dershowitz definierar detta beteende som "Hamas' dead baby strategy".

(13)
Förberedelser inför möjliga etiska dilemman började redan på planeringsstadiet av Operationen. Under Operationens gång har ett flertal mått och steg vidtagits för att minimera skadandet av de boende i Gaza: Över 1.250.000 flygblad delades ut, telefonvarningar gjordes till över 165.000 invånare i Gaza och ”Roof Knocking"-tekniken användes i stor utsträckning.

(14)
Trots förekomsten av strid i tätbefolkade områden och användningen av de lokala invånarna som mänskliga sköldar visar IDF:s bedömningar att den största delen av offren var beväpnad milis (709 beväpnad milis, 295 civila och 162 vars tillhörighet fortfarande är under utredning).

(17)
Det verkar som om terrorist- och gerillaorganisationernas användning av civila sköldar enbart kommer att öka som ett resultat av följande: Ökad urbanisering, operativa fördelar från en sådan miljö och internationellt fördömande av anti-terroraktivitet i befolkade områden. Blotta mängden av dessa problem kommer bara att öka, vilket påverkar inte bara Israel och Mellanöstern utan också det internationella samfundet som helhet. Som en följd är global medvetenhet och uppmärksamhet inför denna fråga avgörande."

Hur tänker du när du läst detta......?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar