torsdag 12 mars 2009

Lagen om Ansvarslös Socialism

LAS - Lagen om Ansvarslös Socialism. Vad sägs om den?

Safe Sex. Kondom. Skydd mot sjukdomar och oönskade barn. Inget tillåts komma ut och inget tillåts komma in.

Analogin måhända halta men LAS är mycket likt en kondom, en tröskel som den är som hindrar en flexibel arbetsmarknad. Det är därför jag säger lite skämtsamt, om än även allvarsamt, Lagen om Ansvarslös Socialism.

Bloggar detta med anledning av inlägg av Dick Erixon samt inlägg av Johan Hedin, Peace, love and captialism. Båda länkar till inlägg i Expressen och inlägg i SvD, samt Dick även till inlägg i Oskarshamnstidningen.

Johan Hedin kastar en Bulls-eye:
"LAS är åter på tapeten, men tyvärr verkar det saknas politisk vilja och kraft att ta tag i problemet.

LAS och framförallt turordningsreglerna är en sån dinosaurie i den svenska lagstiftningen. Det är ett regelverk som i all väsentlighet saknar relevans.

För de större företagen som Volvo och SKF är undantag mer regel än undantag. När man behöver dra ner bestämmer man tillsammans med facket vilka som ska få gå och vilka som ska få stanna. Det verkar också som att de flesta fackklubbar klarar detta utan att hänfalla till korrupta bedömningar.

För mindre företag, t ex alla de tjänsteföretag som förväntas sysselsätta allt fler i framtiden, kan det vara oerhört kostsamt att bli av med en felrekrytering. Så kostsamt att hela företaget äventyras.

Detta tack vare en oerhört udda fågel på lagstiftningshimlen: En avtalsrätt där ena parten har alla rättigheter och där den andra parten har inga. (Allt sprunget ur en vansinnig klass-"analys" från det förrförra århundradet.)"


Dick följer upp med en trippel-20:
"Ja, när konjunkturen väl vänder kan ekonomin återhämta sig snabbare om företag vågar nyanställa. Det kommer bara att ske om företagen känner att den flexibilitet finns i arbetskraften som krävs för skiftningar i produktionen. Anställningar är ingen rättighet, det är ett avtal om att utföra ett visst arbete mot en viss lön. Dessa avtal måste kunna tecknas och brytas med hänsyn till företagets situation, inte efter socialistiska idéer om livslång försörjning."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar