lördag 14 mars 2009

Hökmark om Malmö

Helt missat ett inlägg i Newsmill av Gunnar Hökmark om Malmö den 7 mars.

Inledning är vass och skarp: "Där hatet går in träder vettet ut. Och Malmö kommun har genom sitt beslut att tennismatchen i Malmö ska spelas utan publik bidragit till att ge rum för vettet och stänga dörren för den respekt och öppenhet som är fredens förutsättningar."

Han skickar sedan en intressant fråga till Malmö kommun: "Och hade Malmö kommun tillåtit att matcherna spelas inför publik om bara fler israeler i södra Israel och i Tel Avivs förorter hade dött på grund av Hamas raketbeskjutning? För medan det krig som drabbade Gaza syftade till att slå mot Hamas raketbeskjutning, dess militära installationer, dess militära skyddsrum och mot de tunnlar där smugglingen av delar till allt mer långräckviddiga raketer sker syftar Hamas raketbeskjutning just till att döda civila. Och hade Malmö kommun tillåtit publik om bara inte Hamas medvetet hade placerat raketramper i civila områden, ledningsstaber och militära installationer bland civila, som nu drabbades när kriget drabbade Gaza? Och om Hamas ledande företrädare hade uppmanat sin befolkning att lämna stridsområdena, istället för att uppmana dem att stanna kvar som mänskiga sköldar, hade Malmö kommun då välkomnat matchen och publiken?" Sug på den Reepalu. Fast det är ju just det han gör Reepalu - suger!

Det som Hökmark ser som möjligt hjälps till att omöjliggöras av Reepalu:

"En fred mellan Israel och palestinier med en tvåstatslösning som resultat är ingen omöjlighet. Vi har sett att fred har kunnat växa fram mellan Israel och Egypten liksom mellan Israel och Jordanien när hatet har fått ge utrymme för vettet och försoningen.

Men om vi välkomnar och legitimerar hatets krafter kommer vi inte ett steg närmare fred och försoning utan går bara ytterligare steg på hatets trappa. Malmö kommun har genom sitt agerande valt den senare vägen. De har tagit hem konflikten till Malmö istället för att bidra till freden i Gaza. Och nu marscherar hatets krafter av alla slag på Malmös gator. Det är illa för fred och försoning och en skam för Malmö. Det finns skäl för oss alla att bryta den tystnad som råder inför detta."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar