onsdag 25 mars 2009

Ord och inga visor om Wanja

Ja, läs vad Danne Norling har att säga:

"Vad är det egentligen som kvalificerade Wanja Lundby Wedin att bli LO:s ordförande år 2000 vid 48 års ålder? Hon började sin karriär som undersköterska vid Danderyds sjukhus, blev ombudsman för Kommunal 1981 och anställdes vid LO 1994. Några utpräglade prestationer är hon inte känd för. Inom näringslivet skulle knappast en så slätstruken person kunnat utses till koncernchef. Ändå kan det där hända att fel person blir högt uppsatt.

Det verkar vara egenskapen att vara oförarglig som varit Lundby Wedins främsta merit. Hennes drive och simultankapacitet har varit medelmåttig. Hon är helt klart ingen högpresterande tävlingsmänniska. Men som alla som blivit högt uppsatta ville hon ha mer pengar och prestige. Hon kapade åt sig 24 styrelseposter inom rörelsen. Det gav också arvoden utöver den synliga lönen som av tradition varit medioker inom arbetarrörelsen.

Att ha en person med bristande formell kompetens och begränsad kapacitet i olika styrelser är en risk. En sådan person har inte vare sig förmågan till överblick eller talangen att göra snabba och relevanta analyser från allt informationsmaterial som produceras inför alla dessa sammanträden. En del av dessa analyser bygger på underhandskontakter som kräver gott psykologiskt handlag och ett bra minne. Man kan inte surfa omkring på en räkmacka bara för att man är trevlig. Då är man inte värd sin lön och andra ersättningar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar