söndag 1 mars 2009

Palestina, demokrati, bistånd, krig och Clinton

De demokratiskt valda styrande i Palestina. De demokratiskt valda antidemokratiska styrande. Vad hava de lyckats med, Hamas och Fatah. Förlåt ironin, det är bra att de lyckats hålla demokratiska val men demokrati är också mer än bara ett röstningsförfarande. Hitler kom också till makten via valsedlar. Hitler kastade raskt demokratin över ända.

Hur tar sig då den dagliga demokratin uttryck i Palestina? Vi ser en maktkamp mellan Hamas och Fatah, den ena gruppen kontrollerar ena territoriet, den andra det andra. I Gaza förföljer, arresterar och avrättar Hamas Fatahanhängare och på Västbanken är förhållande tvärtom. Rätt till åsikt och att uttrycka den faller alltså platt. De försöker nu, inlägg av Ilya Meyer, att komma samman: "Fem gånger har Hamas och Fatah träffats i Egypten de senaste två månaderna för att försöka hitta vägen tillbaka till varandra. Fatah har redan släppt ett femtiotal Hamasfångar på Västbanken. Hamas har som bekant redan skjutit ett femtiotal Fatahmedlemmar i knäna för att hjälpa dem bli bättre medborgare i den spirande palestinska demokratin. Spelar mindre roll nu när allt ska glömmas och förberedelserna fortsätter för nästa rond." Nästa rond....


Nästa rond? Ja, fram tills nu har mängder av pengar och bistånd strömmat in till palestinerna. En sådan mängd pengar som borde resulterat i någon sorts utveckling, inte minst ekonomiskt. Märk väl att även Israel bistår palestinierna. Men det är som nog märkts föga värt, orsaken till konflikten är ju nu Israels, enkom. Ja, det är ju uppenbart om man betraktar majoriteten av västerländsk medias rapportering samt flertalet politiskt valda uttryckta stöd, ja de till vänster stående vill säga.

Nästa rond? Åter stå EU och USA redo med penningpungen. Jag säger inte att vi inte skall arbeta för ett självständigt Palestina, jag är för en tvåstatslösning. Men de pengar som nu falla ur penningpungen: "EU kommer att bistå palestinierna med 556 miljoner dollar under 2009, medan USA, som inte vill vara sämre, har lovat 900 miljoner." Vad hända med dessa pengar? Ställs några krav på pengarnas användning, uppfylls i sådana fall de kraven?

Så vad har då hänt med tidigare biståndspengar? Ja, uppenbart inte för att satsa på ekonomin: "Hittills har palestinierna inte byggt ett enda jordbruk eller fabrik. Gödningsmedel till jordbruk används istället som drivmedel för raketer och de enda fabrikerna som sett dagens ljus är raketfabriker." När Israel drog sig tillbaka från Gaza - ja, det är inte någon ockupation längre - så "demonterades hela jordbruksinfrastrukturen som Israel lämnade som gåva i Gaza 2005. Gazaborna är idag fattigare under palestinskt styre än tidigare under israeliskt styre.

Nästa rond? Månne det nu bliva fart på och utveckling av jordbruk och ekonomi eller om flera raketfabriker kommer att se dagens ljus?

Nästa rond? Månne palestinierna med ovan nämnda utveckling också utvecklas mot en reell demokrati, söker fred med Israel och tar ett steg mot handelsutbyte istället för militära aktioner varmed murarna kan falla så folk får se att grannen är en människa med vilken man kan leva i samexistens med. Eller kommer de 70 raketerna som fallit över Israel sedan nuvarande fredsavtal inleddes att följa av fler raketer, sponsrade av USA och EU?

Nästa rond? Månne palestinerna tar steget från att vara "Världens minst produktiva samhälle. Ett samhälle som hittills har sväljt miljarder i gratis bistånd utan att åstadkomma demokrati, industri, jordbruk, mänskliga rättigheter, religiös tolerans."? Valet är helt deras. Vill de använda pengarna till att trigga ekonomin eller användas som bränsle på den eld som brunnit allt för länge, alltså "Nya pengar till ett gammalt problem"?

Frågan är då om inte en risk finns att de amerikanska pengarna, och därmed EUs, blir öronmärkta för det gamla problemet när, enligt Every kind of People, Hillary Clinton som tidigare anhängare av Israel nu "har ändrat ståndpunkt och hänsynslöst går emot Israels agerande i Gaza."

Nästa rond? Den utveckling som kommer att ske i Palestina ligger just nu hos deras folkvalda. Hamas har bollen. Frågan är om det vill prova ett nytt spel - ekonomisk och demokratisk utveckling - eller om de vill spela det gamla spelet - improduktivitet, icke-demokrati och terrorism?

Nästa rond? När läkaren går ronden näst gång, får vi se ett tillfrisknande eller kommer diagnosen lyda att infektionen är oförändrad och till och med tilltagande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar