torsdag 20 augusti 2009

Alltså, att jag inte är helt nöjd med Alliansen

Alltså, jag är inte helt nöjd med Alliansen - jag vill göra det helt klart. Dock - alternativet till Alliansen, dvs opposition a la Sahlin är inte att tänka på, det är inget alternativ.

Att jag inte helt är nöjd med Alliansen, OK, nöjd i jämförelse med föregående vanstyre. Dock missnöjd med den ibland imympade lilla folkhemsivern om jag kan uttrycka det så. Nå jag låter inlägg hos Hayek-Institutet Sverige ge en liten fingervisning:

"Staten kommer inte till er hjälp. Fredrik Reinfeldt avspisade på onsdagen med hårda ord Koenigsegg Groups begäran om statligt lån för att kunna köpa Saab. Och Maud Olofsson sluter upp.


Vad Maud Olofsson sager och inte sager ar ganska ointressant. Men det ar helt klart ett utslag av sund politisk instinkt nar Vikarien drar en grans for vad den offentliga makten ska syssla med. Fragan ar hur lange det har sunda fornuftet racker. Vikariens statsminister-CV ar inte direkt uppmuntrande.


– Jag är inte beredd att pantsätta Sverige och agera riskkapitalist åt välbeställda, sade Reinfeldt på en pressträff på onsdagen.


Naja. Nu ar val tre usla miljarder inte nagot som skulle pantsatta Sverige. Det ar den principiella standpunkten ar den som raknas. Dock ar jag skeptisk till hur djup Vikariens nya overtygelse om statens roll i ekonomin faktiskt ar. En liten tillbakablick pa vad han har sysslat med pa sistone:


-Han hyllade Goran Dzjugasvilij som en bra statsminister; i sjalva verket var det just under Fetefars tid som statsminister som Sverige pa allvar transformerades fran en kackig men fungerande genomsnittlig europeisk valfardsstat till ett paradexempel pa industriell fattigdom.
-Han gor allt han kan for att halla fast vid den socialistiska budgetpolitiken; inga skattesankningar som inte betalas med andra skattehojningar.
-Han ignorerar konsekvent den ekonomiska krisens verkliga innebord; Sverige kan under Vikariens styre drabbas av 30 procents effektiv arbtesloshet - en risk som vaxer med varje nytt varsel och som Vikarien star helt handfallen infor.
-Han lider av samma regleringsneuros som socialdemokraterna; inte ens folks semesterplaner far vara ifred.
-Han for en rent socialistisk skattepolitik som okar marginaleffekterna i den statliga inkomstskatteskalan.
-Han har reducerat skillnaderna mellan moderater och sosseriet till nagot som enbart kan identifieras med politiskt svepelektronmikroskop.


Sa Vikarien har en hel del att kompensera for. Det vore inget mindre an en politisk sensation om han nu plotsligt svangde om och borjade forespraka ekonomisk och individuell frihet. Men man vet ju aldrig...


Under tisdagen blev det känt att Koenigsegg Group köper samtliga aktier i Saab av GM. Men det är stora hål i pengapåsen – man saknar tre miljarder. Christian von Koenigsegg har föreslagit att de tre parterna, GM, Koenigsegg Group och staten, skulle dela på kostnaden och vill ha ett miljardlån av regeringen.


Koenigsegg har pengar. Hans partners har pengar. De utgors bland annat av en valbestalld investment banker i San Diego och en likaledes valbestalld rysk venture capitalist. Det har ar bara ett uttryck for vilken lattja som har spridit sig bland foretagare i Sverige efter decennier av statliga ingripanden i namn av att "radda jobben". Staten har ju tagit pa sig foretagsrisker sedan atminstone varvskrisen; de gav SAAB en ny bilfabrik for 20 ar sedan; de har stottat textilindustrin, stalindustrin, gruvindustrin, skogsindustrin... Tyvarr uppfostrar detta en generation foretagare som ar for bekvama for att ta risker. I stallet blir det lika naturligt for dem att lita till staten som det ar for en vanlig svensk familj att lita pa att landstinget ska ge dem sjukvard nar de behover.


När Saabfrågan kom upp på onsdagen exploderade Reinfeldt: – Jag noterar att man försöker ändra ordningen för hur företag ska tas om hand i Sverige. Först ska den som köper inte använda tillräckligt med egna pengar. Den riskkapital- och kreditmarknad som blir allt bättre ska heller inte ställa upp. Utan helt plötsligt ska den största riskkapitalisten bli staten, som med välfärdens pengar ska gå in och ta risker som ingen annan vill ta, sade Reinfeldt.


En bra poang. Kanske Vikarien ocksa kunde anvanda samma resonemang om den offentliga makten i storsta allmanhet? Det ar namligen, herr Vikarie, inte bara inom amnet foretagsforvarv som den offentliga makten ska halla sig borta.


Vi far val se om det har ar enbart ett flamtande ljus i det socialistiska morkret, eller om det sakta men sakert haller pa att vaxa ut en ryggrad pa honom. Han har som sagt en hel del att bevisa, han stolvarmaren pa Rosenbad... "

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar