tisdag 25 augusti 2009

Fack off 2

En uppföljning till tidigare inlägget "Fack off" med anledning av inlägg av Johan Norberg som säger följande om fackets medlemsras:

"Det beror varken på LO eller på a-kasseavgiften, för det är ett internationellt fenomen. Överallt faller anslutningsgraden, oavsett om den var hög eller låg i början. Det beror på tjänstesamhället och globaliseringen. I relativt slutna, nationella ekonomier kunde man pressa upp lönekostnaderna t ex i bilindustrin och sedan vältra över kostnaderna på kunderna:

"Den världsbilden krockade med en bensinsnål bil från Japan. Fri konkurrens över gränserna krossar monopolvinster och gör att den som vill ha bra betalt måste ge något tillbaka. Om bilen kostar 1 500 dollar mer måste kunderna tycka att den är värd 1 500 dollar mer. Annars går det löpande bandet rakt utför.

Varför tillhöra en grupp som gör dig mindre konkurrenskraftig? Och om facket inser problemet och håller nere löneökningarna, varför ska du spela med om du inte är en utbytbar kugge på en homogen arbetsplats?""


Jodå så att!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar