tisdag 18 augusti 2009

En hemsk historia

Ja, det är väl en sammanfattning av Vänsterpartiets historia som inte ligger så långt ifrån sanningen. Har man läst Ahlmarks böcker förstår man vad jag menar, nu är det i sig inte bara Vänsterpartiet i sig som har en del att sopa undan framför sin dörr, där finns även socialdemokrater som har ett antal medlöpar- och diktaturkryparskelett i garderoben.

Om du inte läst Ahlmark rekommenderar jag det. Nu kan du dock, att börja med, läsa Fredriks Malms artikel på SvT för att få ett hum om Väntsterpartiets historia. Här citerar jag en sammanfattning av Jacob Lundberg:

"Under Vänsterpartiets första 20 år, på den tiden hette man SKP, var partiet direkt underställt Lenin och Stalins styre i Moskva. Medan socialdemokrater och liberaler i Sverige införde demokrati och välfärdsreformer så var Vänsterpartiet medlem i den kommunistiska internationalen Komintern. Det innebar att partiet tog order från Moskva.

[...]

När sedan Sovjetunionen angrep Finland i vinterkriget så försvarade Vänsterpartiet blint Stalins angreppskrig. När Stalin och Hitler turades om att våldföra sig på Baltikum så drev Vänsterpartiet en aggressiv kampanj för att flyktingarna från Baltikum skulle utvisas.

Sedan kom det kalla kriget. Då fortsatte Vänsterpartiet att stödja Sovjetunionen. Trots en del kritiska uttalanden, när så var nödvändigt av ren självbevarelsedrift i Sverige, så upprätthöll Vänsterpartiet nära och kamratliga förbindelser med regimerna i Öst ända fram till kollapsen 1989.

[...]

Men inget riksdagsparti har under större delen av partiets livstid stått på andra sidan gränsen om demokratin. I Vänsterpartiets fall handlar det om 70 år av partiets 90 år långa historia. Inget riksdagsparti i Sverige har under de tre viktigaste perioderna för Sveriges frihet - demokratins införande, andra världskriget och det kalla kriget - stått på fel sida i samtliga dessa strider."


Boktips om eländet, Per Ahlmark är författaren:
Vänsterns moraliska skuld (1991)
Det öppna såret - om massmord och medlöperi (1997)
Vänstern och tyranniet - det galna kvartsseklet (2003)
Rekommenderar även till detta
Tingsten - tyranniet begär förtroende (1995)
Det är demokratin dumbom! (2004)
(Länk till samtliga)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar