fredag 7 augusti 2009

Långt och kort. Fakta och exempel.

Hur är du när det gäller att planera och ta beslut? Planerar du långt framåt eller agerar du i nuet enkom och låter morgondagen komma som den kommer?

Skillnaden är ju rätt markant. Att planera framåt ger ju trygghet och medför en sorts buffert för oväntade saker som kan hända. Att planera framåt är att sätta upp mål man verkligen vill nå vilka man inte kan förverkliga nu, det är alltså något som kräver moget övervägande.

Att inte planera framåt är att lägga sitt liv i ödets händer, att inte ansvara för sin egen framtid. Det kan innebära att man väljer en snabb lösning, en snabb tillfredsställelse, som när den är över innebär att du står kvar där med en känsla av tomhet och meningslöshet - du har inget du strävar efter, ingen ambition, du är inte herre över ditt eget liv och har ingen trygghet, ingen buffert att möta det oväntade som dyker upp i ditt liv - hur skall du kunna möta något när du inte har något mål att sträva efter?!

Det är en markant skillnad att tänka långsiktigt och kortsiktigt. Dock är det inte bara så det personliga planet.

Lever du ditt liv som att varje dag, som den kanske alltid varit, kommer att fortsätta se ut som den gör? Du kör din morgonrutin, tar dig till jobbet, jobbar, åker hem, kör din kvällsrutin och sen samma visa dag efter dag. Förväntar du dig att det arbete du utför alltid skall finnas kvar, att det avtal du ingått med din arbetsgivare skall vara för evigt, att din arbetsgivares produkt för alltid skall efterfrågas, att den aldrig skulle kunna utsättas för konkurrens från bättre och billigare produkter eller nya revolutionerande sådana så att den produkt du är med och tar fram är helt ute? Är det din tanke?

Då är det dags att vakna! Så ser inte verkligheten ut.

Dock. Så är verkligheten för många och mediadrevet är inte sena att hänga på när något omvälvande händer.

Hur hemskt det än nu är - för de individer som personligen drabbas - när ett företag tvingas omstrukturera, lägga ner, säga upp eller vad som så är detta bara en naturlig del av livet. Dock så är det detta som till syvende og sidst ställer mat på bordet, får kläder att hängas i garderoben, får restauranger att besökas, får biofilmer att ses etc etc.

När något händer. Man riskerar förlora sitt jobb är det vanligt att man kritiserar arbetsgivare för att inte bry sig om något annat än sin egen profit. Så är också media snabb med att lyfta fram i löpsedlar och tårdrypande artiklar.

Men när läste du senast en artikel där det står på löpsedeln att:
"Familjen Andersson är tacksam att Företaget AB valde anlägga sin fabrik på deras ort så att de fick arbete och inkomst"?
När läste du i tidningen allt det som företagets ankomst bidrog till i utveckling av annat på orten?


Det är Företaget AB vare tack att familjen Andersson fick jobb så att de kunde få inkomst att efterfråga saker som någon annan kunde tillverka, det är företaget dem vare tack att familjen Andersson kunde tänka på framtiden, husköp, bilköp, semester, sparande.....

Detta ser vi dock aldrig. Detta är fakta ur verkligheten. Men så om ex Business AB startat verksamhet och tillverkar produkter som är billigare och bättre och därför, naturlig nog, istället efterfrågas, leder till att Företaget AB måste rationaliera, effektivisera, eller helt sonika lägga ner ja då är familjen Andersson snabbt på löpsedeln.

Inte står det i tidningen om familjen Petterson, att de fått jobb hos Business AB väl? Nej, endast om att familjen Andersson drabbats när Företaget AB sagt upp dem. Inte heller står det att Business AB´s framgångar är följd av såväl innovationsförmåga som mod? Nej, endast att Företaget AB´s ägare och investerare - vilka är dem som satsat sina pengar däri - är fega och som endast tänker på sin egen profit. Inte står det heller att för att Business AB skulle bli till krävdes också där - ägare och investerare - vilka satsat pengar.

Saken är ju den att liksom du väljer ett sparande med hög ränta väljer en företagsinvesterare att satsa sina pengar där det ger hög avkastning. Han är lika sugen på att tjäna pengar som du är. Om investeraren ser att det är större avkastning på att ta ut pengarna från ett företag som går dåligt och sätta in dom på banken istället för att det ger bättre avkastning - högre ränta - så vore han väl dum att inte göra så. Du skulle göra precis detsamma.

För som det är om ägarna och investerarna skulle fortsätt sin verksamhet i Företaget AB - business as usual - skulle förateg sedermera ändå gå omkull. Det är trots allt Business AB´s produkter som efterfrågas nu. Vad har väl familjen Andersson vunnit då? Inget. Inte mer än att för en kort tid ha sitt jobb kvar. Det förfärande i detta är då istället att ägarna och investerarna förlorat pengar vilka de istället kunnat investera i ny verksamhet vilket skulle kunnat ge familjen Andersson nya jobb, av detta blev dock intet.

Tänk på det nästa gång ett företag rationaliserar, omstrukturerar eller till och med lägger ned.
Vilket är det långsiktiga och vilket är det kortsiktiga?
Tänk också på det när det händer, vem det var som från början gav dig jobbet!
Vad är exemplet med dig som arbetslös i förhållande till dessa fakta?

Läs gärna mina inlägg "Kreativ förstörelse" och "Arbetslöshet" så ser du att verkligheten inte är så hemskt.
På kort sikt kan det kännas hopplöst men det kommer nya jobb - hela tiden. Därför är det vikigt att se verklighetens fakta och, utan att för den sakens skull ignonerar människors lidande, väga det emot de exempel i människors vardag som uppstår.

Även om det emellanåt kan bli en liten sorgkant i tillvaron så har kapitalismen fört oss från misär till välstånd. Detta är fakta, detta är de långsiktiga fakta som måste förstås.

"Vi klagar ständigt över nedläggningar men stannar sällan upp och reflekterar över att vi lever längre, med bättre hälsa och större tillgång till nyttosaker och bekvämligheter än någonsin. Regelbundet kan man se nyhetsinslag om en industri som avskedar, men kan du dra dig till minnes att du sett några inslag när dessa industrier byggdes upp och de personerna anställdes?"


I sammanhanget ses då också - följaktligen - globaliseringen som en stor hemsk bov när produktion flyttas till låglöneländer och annan verksamhet som ex call-centers flyttas, out-sourcing, till länder som Indien. Hjälp - vi blir av med jobben! Stoppa denna utveckling! Upp med tullar och avgifter! Subventionera dem som går dåligt!

Att företags produktion flyttar ut leder till att ekonomin i de länderna lyfts - fattigt folk där får ekonomi och vardag att efterfråga sådant som vi tar för givet. Är inte de värda det? Är du rasist eller?!

Att verksamheter "flyr" landet innebär att det blir tid och pengar över till annat hos oss, vi kan skapa och efterfråga nya saker. Verksamheter som försvinner är INTE detsamma som att jobbtillfällen blir färre.

I USA har förfasade röster höjts om just globaliseringen och flytt av produktion från USA till Kina. Även där har man lätt att se exemplen, även där har man svårt att se, vilja se, fakta:

"Men det var ändå den enda negativa konsekvensen som framställdes [amerikaner tvingades lämna sina jobb. min anm.) som hela sanningen om utvecklingen, för den är lättast att se, illustrera och känna med. Det är därför amerikanerna har talat mer om den miljon industrijobb som försvunnit sedan 1970 än om de 60 miljoner jobb som tillkommit, netto."


Några sista fakta att avsluta inlägget med:

"Världen har aldrig haft så många arbeten som idag, därför att allting som har lett till färre arbeten på ett ställ har frigjort kapital som har ökat dem någon annanstans. Sedan 1980 har nästan en miljard nya arbeten skapats världen över."


(Citat ur Johan Norbergs "När människan skapade världen")

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar