fredag 21 augusti 2009

Fack off

Uppdatering 09-08-21
Vila i frid
säger Anders Edwardsson om facket i Sverige. Jag är nog beredd att hålla med.

"Anslutningsgraden till facket har minskat länge. Och den kommer i framtiden att minska ytterligare (SvD 090820). Bra! Inte så att det är något fel i att anställda på en arbetsplats går samman, bara det sker på frivillig basis (och den som väljer att stå utanför inte straffas). Utan för att den svenska fackföreningsrörelsen - och jag talar här i första hand om LO - sedan decennier är en föråldrad, svårt politiserad och allmänt tröttande organisation som i praktiken enkom fungerar som särintresse för den kvasiadel av 35-plusare som har fasta arbeten och därför bedriver en politik och beter sig på sätt som försvårar för alla oss andra att både hitta jobb och bedriva näringsverksamhet. "
Uppdatering: Inlägg idag hos Dick Erixon:

"På bara ett år har andelen fackanslutna i Sverige minskat från 85 procent till 71 procent.


Nya Wermlands-Tidningen skriver i dagens ledare, Bra att fackrörelsen krymper:

Andelen fackanslutna sjunker stadigt. Det är bra, det underminerar fackets odemokratiska inflytande i samhället – och faktiskt även socialdemokraternas chanser att vinna val.


Svenska Dagbladet skriver, Bra fack reder sig själv:

Det är snarare rimligt att anta att löntagare lämnar organisationer som inte ger valuta för pengarna. Man kanske inte längre har lust att vara stödtrupp åt och huvudfinansiär åt socialdemokratin.


Förbund som anpassar sig till nya tider, som erbjuder medlemmar adekvat stöd istället för att verka som marxistiska kamporganisationer, klarar sig. Så har akademikerförbundet Saco stått sig väl, när LO-förbunden rasat.


Ja, att arbetstagare på företag samlas i egen förening är i grunden en god idé. Mindre bra är när denna idé missbrukas i partipolitiska syften. LO borde bryta banden och stå på egna ben. Vad har LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin i Socialdemokratins partistyrelse och verkställande utskott att göra?"


Uppdatering: Inlägg av Gudmundsson:

"Facken fortsätter tappa medlemmar, vilket jag beskriver i en kort text på SvDs ledarsida idag.

När LO och S talar om medlemsflykten lyder schablonen att regeringen har ändrat a-kassan så att det blivit för dyrt att vara med. Men är det så enkelt?

Jobbskatteavdraget har gjort att ett vårdbiträde har fått en dryg tusenlapp mer kvar i plånboken – per månad.

Det räcker till dubbla medlemskap i facket, om nu någon är så angelägen. Och till att betala hela familjens medlemskap i SAP, SSU och Unga Örnar, dessutom."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar