fredag 14 augusti 2009

Guilloutoken

Guillou eller Gulle-noja kanske man skall säga? Ja, han verkar ju vara rätt nojig över att gull med sig själv allas vår Jan. Passar väl ta upp honom till övrigt "tokeri" jag bloggat om på sistone.

Har läst mkt av det han skrivit. Han skriver bra rent språkligt och intrigmässigt om man säger så, tänkerpå Ondskan och Hamiltonserien. Men men - there is more to it, vilket väl sammanfattas av inlägg på www.samuelsiren.com. Väl värt att läsas i sin helhet. Citerar här inledningen:

"Jan Guillou är för det mesta vansinnigt rolig och välformulerad, och jag läser med stort intresse det mesta han skriver. Inte bara för att han skriver så bra - vilket han definitivt gör - utan även för att han skriver med den ganska charmiga totala självsäkerhet som normalt endast brukar karakterisera den lätt förryckte.

Guillou betraktar konsekvent sig själv som Nummer Ett och tycker följaktligen oerhört, oerhört illa om när någon framstår som duktigare eller tuffare än han själv: Då Guillou betalade dyra pengar till eskimåerna för nöjet och "ballheten" att få skjuta ihjäl en stackars isbjörn, poserade han lycklig i Aftonbladet, stolt stående bredvid björnliket, med bössan i högsta hugg - men då äventyraren Göran Kropp en tid senare sköt en isbjörn i nödvärn (nota bene!) blev Guillou fullkomligt ifrån sina sinnen, och skrev fullkomligt rasande krönikor om "isbjörnsmördare" o.dyl."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar