onsdag 19 augusti 2009

Perssons lilla solidaritetslexikon

Var inne på Johan Norberg sajt och botaniserade lite och fann en spännande artikel med namnet "Perssons lilla solidaritetslexikon". Sanna är ju de, de falskt hycklande orden:

"bidragsfusk, något som bara de med cynisk människosyn kan antyda att en norrlänning eller bohuslänning skulle utöva. Det är ju sånt som balter och polacker sysslar med.


ekonomisk flykting, person som vill komma till ett land där de har möjlighet att skapa ett drägligt liv med hjälp av hårt arbete. Göre sig icke besvär i Sverige.


främlingsfientlighet, när ny demokrati ville stänga gränserna. När vi själva stänger gränserna: se solidaritet.


jämlikhet, en speciellt svensk mentalitet. Vi vill inte se människor som har det sämre än vi. Därför drar vi för gardinerna. Se solidaritet.


järnridån, det bottenlöst ondskefulla system som fram till kommunismens fall 1989 hindrade östeuropéer att resa från sina hemländer. Nu äntligen riven. Återstår bara att se till att de inte reser in i vårt land: se solidaritet.


opposition, sånt som regeringar i många andra länder drabbas av när de sviker sina löften. Svårt att hitta en exakt svensk motsvarighet till begreppet.


social demokrati, uppfattningen att en demokratisk stat har rätt att ingripa hur mycket som helst i medborgarnas sociala liv och rörelsefrihet.


social truism, ett självklart påstående inom det sociala området, t ex att Sverige är bäst på allt och att utlandet i bästa fall är irriterande och i sämsta fall obehagligt.


social tur, att få födas i Sverige.


social turism, viljan att flytta till Sverige för att snylta på vår solidaritet. Räddningen finns i övergångsregler.


social turk, turkisk medborgare som vill uppnå turkiskt EU-medlemskap bara för att snylta på Sveriges solidaritet. Se social turism.


solidaritet, idén att här i Sverige ska ingen behöva nöja sig med mindre än en förstaklasshytt, och därför plockar vi inte upp några skeppsbrutna, eftersom vi inte har råd att ge även dem en förstaklasshytt. Se också välfärdsstat.


välfärdsstat, en stat där alla lever på alla andras bekostnad. Varje person är en börda, och därför har vi inte råd att bli så många.


övergångsregler, regler mot övergångar, t ex från Estland till Sverige."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar