fredag 14 augusti 2009

Mer vänstertok. Krav krav krav...

Är en tokig ung vänster det gäller denna gången.

Höll på att av chock sätta morgonkaffet i halsen idag när läste vidare i Johan Norbergs bok "När människan skapade världen". Eller nej förresten, så illa var det inte. Inget förvånar mig längre när det gäller socialiststollars krav. Satte mer kaffet i halsen över känslan att "detta måste jag skriva ner!" Så, här kommer det.

"Vid Ung Vänstes hundraårsjubileum 2003 sammanfattade Urban Karlsson, förbundsordförande 1951-58, den socialistiska kampen under det första århundrandet:

  • Parollerna är desamma idag men innehållet har förändrats. När vi krävde bostäder handlade det om inackorderingshem, idag handlar det om lägenheter.

Läs det igen. Ett mer uttpräglat uttryck för bevakande ansatser hör man sällan. Bevakaren står brevid och gnäller när andra tar risker och utmanar ödet och allmänheten för att skapa nya värden. När de lyckas kräver bevakarna att dessa ska dem en ny lägenhet. Detta är det gamla stamtänkadet: Om någon är duktig ska detta inte uppmuntras, utan kollektivet ska lägga beslag på frukterna. Om alla hade tänkt som ungvänsterna skulle de fortfarande stå i slitna klädesplagg, med dålig tillgång på mat och kräva att någon annan skulle komma och ge dem inackorderingslägenheter. Under tiden är det hjältar som Wichterle, Edison och Kamprad som trotsar naturkrafterna, staten, en misstrogen omvärld, finansieringsproblem och utmattning för att utveckla de nya idéerna, produkterna och välståndet - och därmed gör att vi har råd att byta inackoderingsrum mot egna lägenheter."


Återigen, resurser i världen är inte något konstant och att bara för att någon skapar gör inte att någon får det sämre. Däremot, om vi skulle konfiskera all rikedom och fördela för att "mätta alla hungrade" skulle det kanske räcka till några mål mat åt alla men sen då? Ja, sen är rikedomen slut och svälten står för hörnet - för alla.

Fattigdomen i världen beror inte på att det finns rikedom annorstädes, att någon saknar inkomst beror inte på att Kamprad och andra är rika.

Fattigdomen kommer att försvinna om frihet för skapandet tillåts, då kan fler människor skapa mer välstånd - alla till gagn.

Att avkräva de skapande är således korkat. Jävligt otacksamt är det också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar