tisdag 18 augusti 2009

Varifrån är det folk flyr?

Har, om jag minns det rätt, i något inlägg frågat huruvida dem som drunknar mellan Kuba och USA är på flykt från det föregående eller det senare. Vad tror du? Ja, och varför?

Läser på Wikipedia:

"Castros regering har ofta framhållits som ett exempel av latinamerikanska men också västerländska vänsterintellektuella som välordnat med utbyggda sociala rättigheter för landets breda lager, bland annat gratis utbildning och sjukvård. Kritik har dock riktats mot att denna samhällsservice införts och utbyggts på helt odemokratisk väg, att den kubanska socialvården var förhållandevis hög redan 1959, att den ekonomiska situationen försämrats kraftigt under Castros tid vid makten samt att dessa ofta framhållna rättigheter systematiskt förnekas de som motsätter sig regimens politik.

Uppskattningsvis 7 000 anhängare till den föregående regimen ska ha mördats i samband med revolutionen, och vissa historiker placerar antalet mördade och försvunna under Castros tid vid makten till 75 000, inräknat tusentals flyktingar som drunknat under försök att fly till fastlandet. Senast våren 2003 greps sammanlagt 75 anhängare av den underjordiska demokratirörelsen och dömdes summariskt till sammanlagt 1 456 år i fängelse"


Kom att tänka på detta med anledning av inlägg hos Stefan Karlsson på Metro. Hans inlägg:

"Från SvD:

"Lagen gör det möjligt för ättlingar till spanjorer som tvingades lämna sitt land under och efter det spanska inbördeskriget 1936–1939 att bli spanjorer.


I Argentina, som har 40 miljoner invånare, har bara 10000 ansökt. Men i Kuba, med 11 miljoner invånare, har hittills 165000 kubaner vänt sig till spanska konsulatet i Havanna. Huvudorsaken är de svåra levnadsvillkoren på Kuba."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar